Menü
A színek ászai, a semleges árnyalatok
2022.04.19.

A semleges színek olyanok, amelyek színtelennek tűnnek, és amelyek jellemzően nem jelennek meg a színkörön, vagyis tulajdonképpen nem is színek.

A semleges tónusok kiegészítik az elsődleges és másodlagos színeket. Észlelésük nem okoz semmilyen érzetet a szemlélőben. Ide soroljuk a fehéret, a feketét, valamint ezek keverékét, a szürkét, illetve egyes megközelítésben még a barnát is. Tudományosan az akromatikus színek elnevezést kapták.A semleges vagy nem színek jellemzői

A fehérnek és a feketének is több árnyalata ismert, egyik sem keverhető ki, akárcsak az elsődleges színek. A szürkét a fehér és a fekete különböző arányú keverésével kapjuk. A Festékpalota.hu kiváló színezőpasztái segítségével egyedi árnyalatokat keverhet ki kül- és beltéri diszperziós fal- és homlokzatfestékekkel vegyítve.

A neutrális színek közös jellemzője, hogy nincsenek árnyalatos melléktónusai, ezért tiszta színeknek tekinthetők. A semleges árnyalatok mindenhez illenek, nyugodt, kiegyensúlyozott, harmonikus hatást keltenek, természetességet, eleganciát sugallnak. Három szóval jellemezhetők leginkább: rend, nyugalom és tisztaság.

Tompítják az élénk színek harsányságát, kompenzálják a sötét, nyomasztó tónusokat.

A semleges színek alkalmazásának titka

Aki a ruházkodásában semleges árnyalatokat használ, annak ruhatára nem szorul állandó cserére, megjelenése mégis harmóniát sugall, természetes és elegáns. Az alapdarabok között találunk semlegeseket.

A belsőépítészetben számos színt semlegesnek tekintenek, így a természetben előforduló anyagokét is. Azért népszerűek, mert színtelenségük miatt háttérként használhatók, jól kiegészítik és kiemelik a többi színt az elrendezésben.

Egy műalkotás esetén a semleges tónusok egy világosabb árnyalattal párosítva élénkebbé teszik az árnyalatot, vonzzák a szemet, fokozhatják a mű változatosságát, finom vizuális érdeklődést keltenek, csökkentik a mű egészének vibrálását, kiemelik a fókuszpontokat. A neutrális színek tónusokkal és árnyalatokkal kombinálva lehetővé teszik az árnyékolást, valósághű fényhatást hoznak létre, megteremtik a mű mélységét.

Az alap nem színek jellemzői

A fehér tulajdonképpen az összes szín együttvéve, ám kikeverni belőlük nem lehet. Ha magában alkalmazza, laborszerű, hideg, üres hatást kelthet, bár napjainkban a leginkább trendi szín. Terek tágítására, világosítására használják, mindenhez illik, kreatív és elegáns.

A fekete elnyeli a fényt. Kikeverhető zöld és piros, kék, sárga és piros, valamint sárga, magenta és ciánkék színek felhasználásával is, bár egyik sem lesz abszolút fekete. Megosztó szín, mértékletesen alkalmazva kiemeli a főszínt, dinamikát teremt az egyhangúságban.

A szürkének, a keverés arányában, számtalan variációja állítható elő. Önmagában unalmas, egyhangú, kiegészítőként felerősíti vagy tompítja a színeket, jól variálható.

Használja bátran lakása falainak színesítéséhez a semleges árnyalatokat is.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár