Menü
Amit ma már nemcsak munka közben hordunk: a védőmaszkok
2022.05.16.

A pandémia idején utcai öltözékünk állandó része volt. Az emberek többsége megelégedett az eldobható egészségügyi maszkkal, de voltak olyan embertársaink is, akik biztosra mentek. Így nem egyszer találkozhattunk ipari, szelepes vagy szelep nélküli maszkokat viselőkkel az áruházakban, közéleti színtereken is. Sokan használják ma is, ha megfáznak, légúti betegséggel küzdenek.

Vannak olyan munkaterületek, ahol viszont kötelező a Netpolc oldalán található védőeszköz viselése. Ilyenek az ipari üzemek, az autóipar vagy a nagyobb porral járó munkálatok helyszínei. Nekik viszont a legmodernebb szabványok szerint minősített termékekre van szükségük.Miért kell pormaszk?

A különböző porok, toxikus porok, a füstköd és vízbázisú köd a tüdőbe jutva sokféle egészségügyi problémát okozhatnak.

Ezek az apró részecskék a légutakban vagy a tüdőben letapadhatnak, így okozva eleinte tüsszögést, köhögést, fulladást, esetleg allergiás reakciókat. A védőfelszerelést nem használóknál állandósulnak a tünetek, de súlyosabb következményekkel is járhat az óvatlanság, amelyek csak évekkel később jelentkeznek.

Az egészségkárosító következményeken túl az, hogy a dolgozó nem használ védőmaszkot, a munkájára, valamint a teljesítményére is negatív hatással lehet. A tünetek folyamatos fennállása, a köhögés, a könnyezés, a tüsszögés gyakori orrfújással, a munka megszakításával jár együtt. Ez pedig a munkaidőből vesz el értékes perceket.

Hogyan segítenek a pormaszkok a védekezésben?

A Netpolc webáruház honlapján tájékozódhatunk arról, hogyan segítenek a pormaszkok a védekezésben, és a maszkok különböző típusaival kapcsolatban is találhatunk információt.

Ezek a munkavédelmi eszközök speciális kialakításúak. A levegőben lévő szennyeződések tüdőbe jutását elkerülendő, kiszűrik a levegőben lévő mikroszkopikus szemcséket.

A porok osztályozhatóak, hiszen vannak nagyon apró szemcséjű, finom és durva porok. Ezek szűréséhez más és más pormaszk szükséges. A gőzt és ködöt – ami lehet füstköd vagy vízbázisú köd – sem jó belélegezni, ezek ellen is védelmet nyújtanak a maszkok.

Mire kell figyelni a maszkok kiválasztásánál?

A maszk pontos típusát azután tudjuk kiválasztani, miután tisztáztuk a levegő részecskeszintjének tartalmát. Találhatunk eldobható, egyszer használatos és többször is alkalmazható darabokat. Az utóbbiak között szelepes és szelep nélküli maszkok is fellelhetők a Netpolc webáruházának kínálatában.

A teljesítmény szempontjából nagyon fontos, hogy a maszk illeszkedjen viselője arcához, hiszen az eszköz állandó igazgatása ugyanúgy megszakítja a munkafolyamatot, mint a tüsszögés vagy az orrtörlés.

A pormaszkok nemcsak ipari és egészségügyi körülmények között hasznosak, hanem otthoni lakásfelújítás, kerti munka vagy padlás takarítása során is jó hasznukat vehetjük. Egészségünk érdekében válasszunk minőségi maszkot a Netpolc webáruház kínálatából!

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár