Menü
Az okosóra, ami megújította a karórák piacát
2023.01.17.

Ma már nem lepődünk meg azon, ha valakinek egy okosóra van a csuklóján. Viszont ez pár éve még nem volt így. Egyre inkább használjuk őket a hétköznapokban is olyan természetességgel, mint ahogy azt korábban egy hagyományos karóra esetén tettük.

Vannak olyan gyártók és típusok a piacon, melyek nagyban elősegítették ezen termékek megreformálását, egyúttal az okoskészülékek elterjedését. Nézzük is, hogy melyek voltak ezek!

Karóra vagy okosóra?

Úgy gondolom, hogy mindkettőnek megvan a maga helye. Viszont az okosórák egyre több olyan előnyre tesznek szert, amivel egyszerűen nem tudnak versenyezni a hagyományos típusok. Elég csak megnézni a CoolMobile.hu Apple Watch kínálatát, és a leírások alapján látni fogjuk, hogy mennyi pluszt nyújtanak ezek a készülékek.

Életmentő okosóra?

És hogy miért épp a fenti típust emeltük ki? Nem véletlen, ugyanis az almás gyártó, illetve az okosórája volt az, ami igazán nagy változást hozott a piacon, mondhatni megreformálta azt. Számos kiváló funkciója mellett az immár komoly szakmai körökben is elfogadott EKG-mérési rendszerét emelnénk ki.

Dokumentált esetek vannak, amik alátámasztják, hogy az USA-ban már emberéleteket is mentett ez a készülék. Pusztán azzal, hogy az adatok elemzéséből kiderült, hogy valami nincs rendben. Az okosóra képes volt arra, hogy előre jelezze a bajt már akkor, amikor még az érintett sem érzett belőle semmit.

Ezt nem tudja lekörözni egy hagyományos karóra, az biztos!

Sokat tud és folyamatosan fejlődik

Ma már nem lepődünk meg azon, hogy a csuklónkon lévő szerkezet folyamatos pulzusmérésre képes. De azon sem, hogy a véroxigénszint mérését is biztosítják ezek a készülékek. Ahogy az sem újdonság, hogy számos kiváló, sportolást és egészséget támogató funkcióval rendelkeznek.

A sportot űzők között nagyon népszerűek az okosórák, a hasznos testmozgást segítő funkcióiknak köszönhetően. Ilyen például a stopper, a köridőmérés, de a sebesség és a megtett távolság kimutatásáról se feledkezzünk meg. Az elégetett kalóriák számlálása mellett pedig az sem hátrány, hogy több tíz méteres mélységig vízálló készülékekről van szó, így vízi edzésekhez is kiválóak.

Meg kell említeni az alvásmonitorozás funkciót is. Az életminőségünk fenntartása, illetve javítása érdekében nem árt képben lennünk azzal, hogyan alszunk. Ebben nyújt nagy segítséget például egy Apple Watch is, ami éjjel is folyamatosan monitoroz minket. Így a kapott adatok alapján könnyebb lesz egy megfelelő alvásrutint kialakítanunk.

A legjobb talán az okosórákban mégis az, hogy folyamatosan fejlődnek. És itt nemcsak a generációváltásokra gondolunk, hanem az okostelefonokon elérhető appokra is. Ezekből mindig lesznek újabbak és újabbak, melyek jelentősen kiterjeszthetik a lehetőségeinket.

Használd ott, és amikor csak szeretnéd!

Tekintettel a vízállóságukra, valamint arra a tényre, hogy az óralapjuk akár percenként is cserélhető, az okosórák bárhol és bármikor használhatóak. Minden szituációban meg fogjuk találni azt a stílust, ami a legmegfelelőbb. Így egyetlen karórával minden helyzetre felkészülhetünk!

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár