Menü
Használt laptop vásárlás előtt: QWERTZ vagy QWERTY?
2023.02.14.

Ha használt laptop vásárlása mellett döntöttél, akkor több mindent is érdemes még a vásárlás, sőt a keresés megkezdése előtt eldöntened. Az egyik épp az, amit a címben is olvashatsz, hogy QWERTY vagy QWERTZ legyen a billentyűzet kiosztása. Hogy mennyire nem mindegy, és melyiket érdemes választani, arról szól ez a cikkünk.

Használt laptopok magyar és angol billentyűzettel

Ha ránézünk egy megbízható használt gépekkel foglalkozó cég termékeire, például a PC Aréna használt Lenovo laptop kínálatára, akkor láthatjuk, hogy vannak magyar és angol nyelvű billentyűzettel ellátott készülékek is. Ezekre használják a szakemberek a QWERTZ és a QWERTY elnevezéseket, melyek a billentyűkiosztásból adódnak.

A különbség sokak szerint csak annyi, hogy a T betű mellett jobbról egyik esetben a Z-t, a másikban az Y-t találjuk. De ennél azért többről van szó. A magyar billentyűzeten ugyanis nemcsak az angol ABC-nek megfelelő betűket találjuk, hanem a magyar helyesírásnak megfelelően ékezetes betűket is. Márpedig ezekre szükségünk lesz, ha jellemzően magyarul írunk a gépünkön.

Ha valaki sokat ír a gépén (főleg, ha munkához van rá szüksége), akkor hatványozottan fontos, hogy milyen billentyűkiosztással rendelkezik a kiszemelt készülék. Sőt, egyes munkakörök megkövetelik azt is, hogy különálló numerikus billentyűzet is legyen, mely jelentősen megkönnyíti, meggyorsítja a munkavégzést. Ha sűrűn kell számokkal dolgozzunk, akkor erre is mindenképp figyelnünk kell.

Betűsorrend a klaviatúrán

Számos legenda kering arról, hogy miért épp a ma használt sorrendben kerültek rá a betűk a billentyűzetekre. Ami azonban biztos, hogy a mai laptopok a hagyományos írógépektől örökölték meg a kiosztást.

Most, hogy ezt már tudjuk, nézzük meg, hogy az írógépekért ki a felelős.

1870-ben Christopher Latham Sholes kifejlesztett egy speciális billentyűzetet az akkori írógépekhez. Ez még kezdetben kétsoros volt, ami később vált a finomításoknak köszönhetően négysorossá.

Kezdetben ABC-sorrendet használt, de ez nem bizonyult hatékonynak. Így hosszú kisérletezéseket követően alakította ki Sholes a latin betűs ábécékhez használt QWERTY kiosztást.

Egy kis érdekesség

Nem csak a már említett két kiosztás létezik még a latin betűket használó nyelvterületeken sem. Például az AZERTY-t használják a franciák, de az olaszoknál is más terjedt el, a QZERTY.

További érdekesség, hogy a QWERTZ kiosztást magyar billentyűzetnek is szokták nevezni, de ez nem helytálló. Igazából német eredetű, és hazánkba osztrák közvetítéssel jutott majd terjedt el. Egyébként a német nyelvben sűrűn kerül a T és a Z egymás mellé, állítólag ezért cserélték fel az Y-t a Z-vel, így gyorsabbá válik a gépelés.

Miért fontos a billentyűzet kiosztása?

Mert a használt nyelvnek megfelelőt választva sokkal gyorsabban tudunk majd gépelni. Ha magyarul dolgozunk a laptopon, akkor magyar nyelvűt válasszunk.

Persze utólag a Windowson belül is meg tudjuk akár változtatni a kiosztást. De ha már eleve jól választunk, akkor erre sem lesz szükségünk a későbbiekben.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár