Menü
Hogyan ápoljuk a fogainkat várandósan?
2023.01.17.

A várandósság ideje alatti hormonváltozás nemcsak érzelmileg teszi instabillá a kismamákat, hanem egyéb változásokat is hoz. Például a szájban található baktériumflóra egyensúlya is felborul - és gyakran a kórokozók kerülnek többségbe. Nem véletlen, hogy erősen javasolt a fogászati szűrés a terhesség alatt, hiszen gyorsan megindulhatnak a fogakra nézve kellemetlen és csak nehezen visszafordítható folyamatok. 

Fogkő-eltávolítás

A terhesség első trimesztere tökéletesen alkalmas arra, hogy a lerakódott lepedéket eltávolítsa a fogorvos. Az ultrahangos fogkőeltávolítás a Budapest Dental rendelőjében garantáltan nem jár semmilyen fájdalommal, viszont nagyon is hatékony. A már megtisztított fogakat úgy a legkönnyebb sokáig tisztán tartani, ha elsajátítja a helyes fogmosás lépéseit. A fogkefe és fogkrém használatán kívül beszerezhet fogköztisztító kefét, fogselymet, szájvizet. Ezek mind azt a célt szolgálják, hogy a nehezen elérhető helyekről is eltávolítsák az intelligens kolóniákat.

Tömés, húzás, gyökérkezelés

A második trimeszter elején az alap fogászati beavatkozások minden komplikáció nélkül elvégezhetők. Ide tartozik a szuvas fog tömése, gyökérkezelés, fogínytasakok tisztítása és az ínymegnagyobbodás kezelése. Szükség esetén olyan érzéstelenítőt adnak a kismamának, ami nem káros a magzatra nézve sem. Az ettől való félelmet le kell küzdeni, hiszen ha emiatt hónapokig nem látja el szakember, szülés után már lehet, hogy menthetetlen lesz egy meglazult fog. 

Milyen kezeléseket nem végeznek a kismamán?

A komolyabb, de nem sürgős beavatkozásokat, műtéteket általában inkább a szülés utánra szokták halasztani. Ilyen például az implantátum beültetése. Ezenkívül ha van rá mód, akkor az első és a második trimeszter második felében kerülik a feszültséggel járó kezeléseket. Sürgős esetben természetesen forduljon fogszakorvoshoz, mert a baba fejlődésére is negatívan hathat a fogfájás.

A korrekt gyökérkezeléshez röntgen kell, amely terhesség során kerülendő. Így a gyökérkezelést - még ha folyamatban van is - érdemes a szülés után befejezni.

Miért fontos mindez?

A hormonváltozások a fogínyre vannak a legkárosabb hatással. A baktériumok elszaporodása az íny duzzadásával, vizzsahúzódásával, petyhüdtté válásával járhat, ami fogínysorvadáshoz vezet. A vérzésen és az ínynagyobbodáson túlmenően góc is képződhet, aminek következtében a magzati véráramba is bejuthatnak a baktériumok fejlődési rendellenességet vagy koraszülést kiváltva. A kiegyensúlyozott táplálkozás, vitaminpótlás, helyes szájhigiénia mellett tehát nem szabad elhanyagolni a fogorvos meglátogatását sem.

A terhességi fogászati kezelések során a szakorvosok odafigyelnek mind a kismama, mind a magzat egészségére. Nem fognak olyan beavatkozást végezni (OP röntgen), ami szükségtelen vagy olyan szereket alkalmazni (érzéstelenítő), ami negatív reakciókat válthat ki. A Budapest Dental fogászati rendelőben a kismamákat is felkészülten várják a fogszakorvosok.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár