Menü
Hogyan biztosít áramot a napelem, amikor nem süt a nap?
2022.09.15.

Amikor napelemes rendszer telepítésében gondolkodunk, nagyon sokféle kérdés felmerülhet bennünk. Ezek közül az egyik leggyakoribb, hogy hogyan lesz áramunk olyankor, amikor nincs napsütés.Hogyan működik a napelemes rendszer?

A napelemes rendszerrel nagyon sok területen ellátható az energiaigény, ilyen például a napelemes fűtés is, amelynek kialakítására a Solarzone szolgáltatásainak keretén belül is lehetőség van. A fűtésen és természetesen hűtésen felül működtethetjük az ezen a módon megtermelt energia segítségével a háztartásban megtalálható elektromos készülékeinket, ahogy a melegvíz-előállítása, illetve a világítás energiaellátása sem probléma.

Utóbbi kapcsán szokott felmerülni kérdésként, hogy hogyan valósul meg például az éjszakai, illetve a felhős időszakokban az áramellátás. Ahhoz, hogy ebbe belelássunk, meg kell ismerni a napelemes rendszerek működésének alapjait.

Milyen típusú napelemes rendszerek közül választhatunk?

A két legfőbb változat a szigetüzemű napelemes rendszer és a hálózatra visszatápláló. Mindkét esetben megvalósul a folyamatos áramellátás, csak ennek módja nem egyforma.

A szigetüzemű rendszerek teljesen függetlenek minden más áramszolgáltató hálózattól, önállóan működnek. Ennek köszönhetően nem befolyásolják olyan események, mint például egy központi áramszünet, ami határozottan előny. Másrészről azonban az ilyen rendszerek esetében magasabb költségekkel kell számolni, mivel akkumulátorokra van szükség ahhoz, hogy el tudják tárolni az energiát, s így azon időszakokban is tudjanak áramot biztosítani, amikor a napelemek aktuálisan nem gyűjtik össze a nap sugarait.

Az akkumulátorok hátránya az is, hogy bizonyos idő elteltével a hatékonyságuk jelentősen csökken, ezért újakra kell cserélni őket, hogy továbbra is elláthassák feladatukat.

A hálózatra visszatápláló rendszer esetében azokban az órákban, amikor több áram termelődik, mint amennyire szükség van, a felesleget az áramszolgáltatónak adjuk, míg az esti és éjszakai órákban vételezzük a hiányzó energiát, így mindig rendelkezésre áll a szükséges mennyiség. A folyamat teljesen automatikus, egy ad-vesz mérőóra alkalmazásával zajlik. Ennek a megoldásnak alacsonyabbak a költségei, s a központi áramszünetet leszámítva gyakorlatilag nincsenek hátrányai sem. Megfelelő tervezéssel, valamint ideális napelemes rendszer kivitelezésével a nulla forintos villanyszámla is elérhető.

Léteznek köztes megoldások?

Előfordulhat olyan helyzet, amikor sem az egyik, sem a másik megoldás nem tökéletes. Ilyenkor hibrid napelemes rendszerben is lehet gondolkodni, amely képes a kettő közötti opciót kínálni, s az előnyöket maximalizálni.

Mivel a döntés egyáltalán nem egyszerű, viszont később a módosítás sem könnyű minden esetben, ezért érdemes mindenképpen szakértő segítséget igénybe venni már ahhoz is, hogy a saját lehetőségeinket a lehető legtisztábban láthassuk.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár