Menü
Jutalmazás: pénzbeli juttatás vagy ajándék?
2022.11.15.

Számos irodai munkát végző cég HR munkatársa teszi fel a kérdést, hogy a jutalmazás pénzbeli juttatás vagy ajándék legyen? Rengeteg alkalom van egy évben, amikor ez a kérdés felmerülhet. Nézzünk is meg közülük párat!

Érdemes személyre szabható ajándékban gondolkodni

Találhatsz számos olyan kiváló, szerethető céget a DreamJo.bs oldalán, ahol évente többször is próbálják motiválni az embert valamilyen típusú jutalmazással. Persze ez mit sem ér akkor, ha egyébként rossz a hangulat a cégnél. De ettől egy szerethető címmel büszkélkedhető cég esetén nem igazán kell tartani.

Közülük is egyre többen választják az ajándékokat, mint motivációs illetve jutalmazási eszközöket. Főleg ott, ahol rájöttek, hogy vannak olyan típusú ajándékok is, melyeket kiosztva teljesen személyre tud szabni a felhasználója.

Miről is beszélünk pontosan? Például egy Foodpanda kuponról. Egy ilyen ételszállító cégnél mi dönthetjük el, hogy mire fogjuk végül felhasználni a kapott összeget. Ha nekünk van egy kedvenc pizzériánk, akkor onnan rendelünk, de ha inkább egy gyrost ennénk, arra is be tudjuk váltani a kuponunkat. Ha ilyen jutalmat kapunk, akkor a döntés a miénk.

Belső jutalmazás kuponokkal

Ha a HR és a vezetés meghozta a döntést, hogy ajándékot kapnak a munkavállalók, akkor érdemes előre megtervezni, hogy mikor és mekkora összeghez juthatnak hozzá. Egy naptárat is össze lehet állítani, hogy milyen alkalmakkor mekkora összeg jut egy munkavállalóra, például nőnapkor, húsvétkor, karácsonykor.

Hogy érdekesebbé tegyük a jutalomszerzési lehetőséget, érdemes ezt bevetni például csapatépítés során is. Különböző feladatokat összeállítva akár feladatonként és szintenként is meghatározhatjuk, hogy mit kell teljesíteni ahhoz, hogy egy adott jutalmat elérjenek, megkapjanak. Ez motivál, mobilizál, főleg ha az van megbeszélve, hogy az összegyűjtött összegekből lesz végül a vacsora is megrendelve.

Természetesen nemcsak étkezésre fordítható kuponokat lehet bevetni. Ha eléggé ismerjük a csapatot, és tudjuk, hogy mire vágynak, akkor tovább is ötletelhetünk.

Ügyfelek jutalmazása

Nemcsak belső jutalmazásra lehet használni a különböző kuponokat. Sőt! Bevett szokás egy-egy termék megtámogatása vagy épp bevezetése során ezt a megoldást is alkalmazni.

Például ha valaki egy új termékünket megvásárolja, vagy előfizet legalább 1 évre nálunk, vagy legalább két terméket vásárolt a webáruházunkból, akkor kap egy pár ezer forint értékű kupont. Persze itt ki kell számolni, hogy mekkora összeget ér ez meg számunkra, hogy új ügyfeleket, új vásárlókat szerezzünk.

Ilyenkor előszeretettel használnak egyedi kuponkódot is. Ez tovább erősíti a márkánkat. Ami még nagyon fontos, hogy adjunk egy beváltási határidőt, amivel maximalizáljuk a felhasználás mértékét, illetve elkerüljük a későbbi vitás ügyeket is. A jutalmazás jó módszer. A fentieket figyelembe véve pedig új szintre lehet ezt emelni. Érdemes vele foglalkozni!

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár