Menü
Kamerarendszer kiegészítő: videojel átalakító balun UTP-re 
2023.10.26.

A videójel átalakító fontosságáról senkinek sem szabad elfeledkeznie. Azaz nem lenne szabad, mert gyakori probléma, hogy a kamerarendszer kiépítésénél csak másodlagos szerep jut a kamerákat a monitorral és a digitális rögzítővel összekötő kábelezésnek. 

Videojel átalakító balun UTP-re

A Riasztobolt.hu-nál videojel átalakító is kapható, érdemes körülnézni a kínálatban. A tapasztalat sajnos azt mutatja, hogy a telepítők nem mindig alkalmazzák az adott telepítési körülményeknek legjobban megfelelő kábelfajtát, esetleg túllépik a megengedett kábelhosszakat is. Az elkövetett hibát az is tetőzi, hogy olcsó és alacsony minőségű kábeleket használnak fel. 

Mi ennek a következménye? Az elvárt képminőségtől elmaradó, élvezhetetlen élő- és rögzített kép. A vezeték nélküli videojel átvitel térnyerése ellenére még mindig meghatározó a vezetékes jelátvitel. Ezért érdemes ismerni az analóg videótechnikában használt vezetékes adatátviteli módokat, kábelfajtákat is.

Kamerarendszerek kábelezése: a rézalapú kábelezés

A kamerarendszerek kábelezésénél napjainkban is gyakori a rézvezetőjű kábelek használata. Paramétereik közül a hullámimpedancia és a csillapítás a meghatározó. A videótechnikában használt koaxiális kábelek hullámimpedanciája 75 ohm, a csavart érpáras átvitelben alkalmazott UTP és FTP kábeleké pedig 100 ohm.

A kábelek hullámimpedanciáját azok fizikai kialakítása határozza meg. Koaxiális kábelek esetén ez függ a külső és belső vezető átmérőjétől, illetve a közöttük található szigetelőanyag dielektromos állandójától, szimmetrikus kábelek esetében a vezetők átmérőjétől és a távolságuktól.

A koaxiális kábelezés

A koaxiális kábel két tengelyszimmetrikus vezetőből áll. A belső vezetőt és az árnyékolás szerepét betöltő külső vezetőt elválasztja egymástól egy szigetelőréteg (dielektrikum). A koax kábelt az árnyékolás védi a külső elektromos zavarokkal szemben, ami lehet egyszeres, kétszeres vagy háromszoros. Ahogy nő az árnyékolórétegek száma, úgy javul a kábel zavarvédettsége, csökken a kisugárzása. 75 ohmos hullámimpedanciájú koaxiális kábeleket használnak a videóátvitelre. 

Csavart érpáras kábelezés

A csavart érpár két szigetelt, egymásra spirálisan csavart rézvezetéket jelent, a zavarvédettsége a szimmetrikus átvitel jellegéből származik. A vezetőkben kialakuló zavarfeszültségek csaknem egyformák. A biztonságtechnikában a videóátvitelre általában árnyékolatlan UTP vagy árnyékolt FTP kábeleket alkalmaznak, ezek 4 csavart érpárt tartalmaznak. 

A videojel átalakítók tehát olyan eszközök, amikkel egy adott jeltípust messzebbre vihetünk át, mint azt alapesetben tehetnénk. Ezek jellemzően adó-vevő párból állnak. Például USB vagy VGA jelet UTP kábel használatával akár száz méterre is továbbítani lehet, így a megfigyelést és a vezérlést távolról is meg lehet oldani. Természetesen egyéb megoldások is elérhetők, így továbbíthatunk Ethernet hálózatot koax kábelen vagy akár HDMI jelet UTP-n.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár