Menü
Kiknek javasolt a kismedencei biofeedback vizsgálat?
2022.06.23.

Sokan vannak, akik széklet- vagy vizelet-visszatartási problémával küszködnek bármilyen okból kifolyólag. Számukra lehet hasznos egy új eljárás, a kismedencei biofeedback asszisztált vizsgálat és a hozzá kapcsolódó tréning. Íme, a részletek!A kismedencei biofeedback asszisztált vizsgálat

Sok ember küszködik aranyérrel, végbélrepedéssel, és szenved más egyéb, végbél okozta panasztól. Ám életminőségükben jelentős javulás várható, ha elmennek egy kismedencei biofeedback asszisztált vizsgálatra, ahol fel tudják térképezni a problémát. E célból érdemes bejelentkezni az Év magánrendelője díjban is részesült Dr. Bánfalvi Aranyér Központba, ahol tapasztalt szakemberek végzik el a vizsgálatot a legmodernebb eszközök segítségével.

A kismedencei biofeedback asszisztált vizsgálat célja kideríteni, hogy a kismedencei izmok hogyan működnek, és az eredmények ismeretében megszülessen a megoldás. Ez általában egy többhetes rehabilitációs tréning program, mely szintén elérhető szolgáltatás a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ rendelőiben.

Hogyan zajlik egy kismedencei biofeedback vizsgálat?

Legelőször is fontos tudnunk, hogy a kivizsgálás teljesen fájdalommentes, és megnyugtató, barátságos környezetben zajlik, tehát egyáltalán nem kell tőle félnünk.

Egy nyomásvizsgálattal kezdenek, amely mindössze néhány percet vesz igénybe. Itt a záróizmok szorítási, széklet-visszatartási erejét, lazítási képességét vizsgálják. Azt is megnézik, hogyan működnek a végbélizmok tüsszentés, köhögés vagy hasi prés hatására: az ehhez szükséges műszer az ujjnál is vékonyabb, felhelyezése szakszerűen történik.

Ezt követően egy nagyon modern, 3D-s végbélultrahanggal megtörténik a végbélizmok belső vizsgálata is, amellyel azt próbálják megállapítani, van-e gyulladás, sérülés az adott helyen.

Az EMG vizsgálat során pedig sok új információt is szerezhetnek az orvosok testünk állapotáról: az EKG-hoz hasonlóan kis elektródákkal térképezik fel a területet. A vizsgálatkor az ujjra, a mellkasra, hasfalra, a gátra, a hüvelybe vagy a végbélbe helyeznek speciális érzékelőket, melyek jeleit számítógéppel elemzik és értékelik.

Az ezt követő megbeszélés során egyéni, személyre szabott terápiát javasolnak a páciensnek.

Kik az érintettek?

A kismedencei biofeedback vizsgálat sok ember számára hasznos lehet. A szakemberek elsősorban azoknak javasolják, akiknek szülési, műtéti sérüléseik vannak, végbélműtét előtt állnak, vagy széklettartási nehézségekkel küzdenek. De szorulásos, aranyeres panaszok esetén is alkalmazható a vizsgálat és a hozzá kapcsolódó rehabilitációs tréning.

A vizsgálatot követően ugyanis fény derül arra, mely kismedencei izmok a gyengébbek, melyek a helyesen és helytelenül működőek. Cél, hogy javítsanak ezen az állapoton. A szakorvos egyénre szabott tornasort gyakoroltat be a pácienssel, melyet több héten át célszerű végezni a gyógyulás érdekében.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár