Menü
Legyen környezettudatos, hasznosítsa a szerves hulladékokat!
2022.09.13.

Kerttulajdonosként minimum kétszer, tavasszal és ősszel Ön is szembesül a sokféle kerti teendővel, amelyet egyrészt a szaporodó növényzet szolgáltat, másrészt az igény a szép és rendezett környezetre. Az egyre szaporodó zöldhulladék sokaknál okoz problémákat, pedig egy kis odafigyeléssel, környezettudatos hozzáállással, vagyis komposztálással nemcsak a szemétszállítás költségét spórolhatja meg, de a növényeknek is kedvezhet.

Az újrahasznosítás ma már szerencsére divat is, így mind többen próbálkoznak a komposztálással is akár egy lakásban is. Akinek pedig kertje van gyepfelülettel, haszonnövényekkel, virágokkal, fákkal, bokrokkal, annak szinte egyenesen kötelező.

Komposztáljunk, de hogyan?

A komposztálás, vagyis a szerves hulladékok humuszszerű anyaggá alakítása a kertművelésben régóta ismert és alkalmazott módszer, amely kevés, egyszerű kelléket igényel, így bárki megpróbálkozhat vele. A Kerti Bútor Webáruház műanyag komposztálói tartós, újrahasznosított műanyagból készülnek, és praktikus kialakításuknak köszönhetően kényelmes komposztálást és komposzthasznosítást tesznek lehetővé. 

A konyhai és kerti szerves hulladékok a bomlás során hasznos földlakó élőlények segítségével tápanyagdús anyaggá, humusszá alakulnak. A komposztálásnak is megvannak a maga szabályai, lépései, amelyeket ha követünk, értékes tápanyagot nyerünk.

A komposztálásnak nagy előnye, hogy nem igényel sok helyet, illetve speciális eszközöket, csupán odafigyelést.

Ezeket tartsa szem előtt komposztáláskor

Fontos, hogy megfelelő helyet találjon a komposztálónak. Az ideális helyszín egy megfelelő vízelvezetéssel rendelkező védett, félárnyékos kertrész lehetőleg olyan helyen, ahol nem zavarja a szomszédokat. Bár ez a modern, megfelelő kialakítású, fedeles műanyag komposztálók esetében már nem jelent problémát.

Komposztáló sokféle anyagból készülhet, a legegyszerűbb a komposztáló gödör, de hulladék deszkákból, raklapokból is készíthető, illetve készen is megvásárolható fából vagy műanyagból. 

Komposztálásnál ne hagyja figyelmen kívül a sorrendet: alulra ág- vagy gallyapríték kerüljön a szellőzés érdekében, azt kövessék a barna és zöld anyagok (nyesedékek, fű, konyhai hulladékok) váltakozva. A komposztot az érés folyamán keverje meg, használhat érésgyorsító koncentrátumokat is.

Miért válasszon műanyag kerti komposztálót?

Ugyan a környezettudatosság miatt kevesen gondolnak a műanyagra, amikor komposztálót keresnek, ma már a legtöbb műanyag komposztáló láda újrahasznosított műanyagból készül és újrahasznosítható. 

A tartós, minőségi műanyagból készült komposztálók ellenállnak az időjárás viszontagságainak, valamint a bomlási folyamatoknak, ennek köszönhetően évekig ellátják feladatukat. 

A perforációknak köszönhetően biztosított a szellőzés, a fedél könnyű behelyezést, az alsó ajtó az érett komposzt könnyű eltávolítását teszi lehetővé.

Előnyeinek köszönhetően Ön biztosan nyer, ha a komposztálást választja.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár