Menü
Miért fontos a babák fogápolása?
2022.05.13.

A fogaink épsége és szépsége érdekében sok mindent kell tennünk. A szájápolás már babakorban is fontos, minél előbb érdemes megismertetni a gyerekekkel a helyes fogmosás lépéseit. Mi minden segíthet ebben?

A kisbabák és a fogápolás

Sokan azt gondolják, a babák fogápolására nem kell figyelmet fordítani, hiszen a tejfogak idővel úgyis kipotyognak. Azonban ez nincs így! A kicsik szájhigiéniájával már akkor érdemes elkezdeni törődni, mikor az első fogacskák áttörik a fogínyt. Sőt! Még korábban is!

Már a kezdetek kezdetén célszerű természetes hatóanyagú, fogzást segítő gélt beszerezni, mint amilyen a Baby Lion bababoltban is kapható a babaápolási termékek között. Ezzel csökkenthető a picik ínyfájdalma, nyugtató összetevőinek köszönhetően segít átvészelni a nehéz időszakot.

Másik jó lehetőség az orvosszakértők által fejlesztett, extra puha, mikroszálas anyagból készült kendőcske használata. A finom textília segítségével masszírozható az íny, eltávolíthatók a lepedékek a szájból. Már újszülöttkorban is alkalmazható ez a megoldás. A Baby Lionnál kapható, nyuszi fejet formázó termékkel a hátsó területek is könnyen elérhetők.Fogkefe és fogkrém

Mikor eljön a megfelelő idő, szükséges lesz beszerezni egy fogkefét is. Mire figyeljünk ezzel kapcsolatban?

Léteznek ujjra húzható fogkefék, melyek kíméletes tisztítást tesznek lehetővé. Amikor a picurt fürdetjük, a mosakodás végén mindig gondoljunk a fogápolásra is! Ha már vannak elöl fogacskák, bátran elő lehet venni az ujjra húzható fogkefét! Fontos, hogy a gyermek érezze, milyen érzés a fogkefe a szájban, mit is jelent a fogmosás.

A napi két alkalom az ideális, jobb, ha ezt szokja meg a gyerkőc. Mindig értessük is meg vele, miért olyan fontos tevékenység ez. Az elhanyagolt, szuvas fogak később nagy bajt okozhatnak.

Saját fogkefe használatára általában 1-2 éves korban kerül sor. Speciális gyerekfogkefére lesz szükség, melynek kicsi a feje, és puha, lekerekített sörtéi vannak, nyele pedig a gyerekek kezébe illő, csúszásmentes.

A fogkrém esetében is léteznek gyerekeknek valók: a fluoridtartalomra kell figyelnünk. Egy borsónyit elég kinyomni belőle. Hiába olyan ízletes, jobb, ha nem nyeli le a gyerkőc!

Tippek a fogmosás megszerettetéséhez

A fogmosás sok gyereknél válik nemszeretem tevékenységgé. Hogy ezt elkerüljük, meséljünk minél többet a szájápolás fontosságáról, nézzünk erről szóló videókat, történeteket! Mutassunk példát: mosson fogat mindenki egyszerre a babafürdetés után!

Érdemes alkalmazni az RKB-módszert is, azaz a rágófelületek körkörös tisztítása, majd a belső felületek megmosása, a fogak “lesöprése”. Ezeket a mozdulatokat minden egyes alkalommal ugyanúgy végezzük, így kialakul egyfajta rutin. Kreatívabbak egy kis versikét is költhetnek az esti fogmosáshoz, így valóban rituálévá válik!

Szoktassuk hozzá a gyermeket ahhoz, hogy naponta kétszer mosson fogat, és így felnőttként is ez lesz számára a természetes.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár