Milyen eszközökre van szükségünk a konyhában a húsfeldolgozáshoz?
2024.11.28.
Ha igazán finom ételeket szeretnénk készíteni, a titok a megfelelő fűszerezés mellett a precíz előkészítés és a gondos odafigyelés. A húsfeldolgozás időnként több eszközt is megkíván, mint a hagyományos értelemben vett egyszerű kések. Ha szeretnénk minél könnyebben és egyszerűbben elvégezni a konyhai előkészületeket, akkor érdemes néhány eszközt feltétlenül beszereznünk.
Például az ArthurMarket bárdok kínálatát ajánlott megnézni, mert webáruházukban számtalan terméket találunk, amelyek kifejezetten alkalmasak a házi húsfeldolozáshoz.
Alapfelszerelés az éles kés
Egy igazán éles kés alapfelszerelés kell, hogy legyen a konyhánkban. Enélkül csak bajlódnánk gyakorlatilag bármilyen folyamattal. Egy csontozókés is elengedhetetlen a hús csontokról való leválasztásához, egy szeletelőkés a precíz vágásokhoz szükséges, és legalább egy recés kés beszerzése is ajánlott.
Ez utóbbi a keményebb hússzeletek feldolgozásakor nagyon hasznos tud lenni. Természetesen egy késélezőről se feledkezzünk meg, hogy ne a legnagyobb munka közepén érjen minket meglepetés, mert nem tudjuk megfelelően használni az életlen késeinket.
Csak higiénikusan
A konyhai előkészítő munkálatok nagyon is megkövetelik a higiéniát. Szerezzünk be több, különböző méretű vágódeszkát, ami kényelmesen használható, és közben nem koszoljuk össze az asztalt vagy a pultot. Ráadásul a hús sem tud olyan könnyen szennyeződni, ha kifejezetten egy vagy több, csak erre a célra használt vágódeszkán szeleteljük.
Választhatunk akár fa, akár műanyag vágódeszkát, a lényeg, hogy könnyen tudjuk tisztítani, amivel megakadályozhatjuk a baktériumok elszaporodását.
Darálók és töltők
Abban az esetben, ha a megvásárolt - vagy saját állattenyésztésből származó - húst nemcsak egyszerűen megfőzzük vagy megsütjük, hanem további feldolgozásnak vetjük alá, egyéb eszközök is szükségesek lehetnek. Egy húsdaráló mindig jól jön a konyhában, ha egy finom bolognait szeretnénk összedobni, de akár egy kolbásztöltőt is beszerezhetünk, amennyiben szeretnénk ízletes házi kolbászt készíteni.
Csipeszek és húshőmérők a sütéshez
A feldolgozott hús sütéséhez jól jöhet egy húshőmérő, ami garantálja, hogy a megfelelő hőmérsékleten készítjük el az adott fogást. Emellett néhány húsfogó csipesz is hasznos lehet, mert így a főzés vagy sütés közben könnyebb megforgatni a húst és ellenőrizni annak állagát, puhaságát.
Külön tálak a húsnak
Érdemes külön tálat befogni a húsételek elkészítésekor, amelyekből nagyon könnyen kitisztíthatóak az apróbb hús- vagy csontdarabok is. Így garantáltan ekerülhetjük azt, hogy esetleg egy díszesebbre formált műanyag tál repedéseibe ragadt húsmaradványok fertőzést okozhassanak.
Akár kezdők, akár már gyakorlott háziasszonyok vagyunk, érdemes legalább ezeket az alapvető konyhai eszközöket beszerezni, hogy nagyban megkönnyítsük a saját munkánkat, és ezzel is lerövidíthessük a konyhában töltött időt.
Rádió online
A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.
Eseménynaptár