Menü
Mióta forog a világ a mobil alkalmazások körül?
2022.08.02.

A mobil alkalmazások egy ideje igencsak komoly szerepet töltenek be a mindennapi életünkben. Ma már szinte mindenki ezeken keresztül intézi az ügyeit, és itt nem csupán az apró-cseprő dologra kell gondolnunk. Példának okáért még az egészen fontos banki tranzakciókat is egyre többen intézik különféle mobilalkalmazásokon keresztül. De mióta lett mindez ennyire elterjedt?Az okostelefonok kezdeti korszaka

Az különféle smartphone-ok megjelenésekor még elég kevés mobilapplikáció állt rendelkezésünkre, hiszen az efféle androidos készülékeknek kellett némi idő még általánosan elterjedtté váltak. Mindennek tetejébe az okostelefonok megjelenésekor még a wifi hálózatok is eléggé limitáltan voltak fellelhetőek a lakosság körében. A mobilinternet pedig akkoriban még elég drága volt, így csak a kiváltságosak rendelkeztek különféle korlátolt adatforgalmú csomagokkal. Ekkoriban még nem volt a mobilalkalmazásoknak akkora kultusza, mint manapság, hiszen nem voltak adottak ezek elterjedéséhez a technológiai adottságok. Tehát kétségkívül kellett némi idő, míg a lakosság körében is megjelent az a technológiai minimum, ami szükséges volt mindehhez.

A korlátlan mobilinternet megjelenések

Ahogy szép lassan a vezeték nélküli internet, azaz a wifi hálózatok általánossá váltak az otthonokban, úgy a mobilinternet is igencsak komoly fejlődésnek indult. Ez pedig egyenes utat jelentett a különféle mobilapplikációk elterjedéséhez. A mobilalkalmazásoknak pedig számtalan előnye van, mivel ezekkel a telefonunkon egyszerűen elintézhetünk szinte bármit – jóval kényelmesebben, mint a böngészőkön keresztül a webes felületeken. Ahogyan azt írtuk az előbb is, valóban szinte bármit elintézhetünk, mivel az internet fejlődésével ugyanis egyre fontosabbá vált a különféle szolgáltatók számára is az online jelenlét. Manapság szinte mindenre létezik mobil applikáció – befektetések, online casino játékok, streaming szolgáltatók, randizás, és még lehetne sorolni példákat sokáig. Az emberek egyre több mindent intéznek az online térben, mivel így rengeteg időt és pénzt megspórolhatnak. Az utóbbi években pedig ez még inkább kiterjedtté vált…

COVID időszak – a digitalizáció felgyorsulása

Nem tagadhatjuk, hogy a koronavírus járvány elég komoly katalizátora volt a digitális megoldások elterjedésének. Ez alól pedig a különféle mobilalkalmazások sem jelentenek kivételt. A járvány időszaka alatt érthető módon a hagyományos ügyintézés háttérbe szorult. Ez pedig azt eredményezte, hogy az online szolgáltatások fejlődésével számtalan új mobilapplikáció jelent meg. A járvány óta például mobilalkalmazáson keresztül vásárolhatunk busz- és vonatjegyet, valamint a különféle bankok is sokat fejlesztettek a mobil platformokra optimalizált alkalmazásaikon. Az éttermek sem tétlenkedtek az online jelenlétet illetően, hiszen a zárva tartás alatt sokuk számára kizárólag a különféle rendelések jelentettek jövedelmet. Ezért pedig olyan platformok is megjelentek, amikre beregisztrálva éttermüket a vásárlóik egyszerűen házhoz rendelhetik a kiválasztott menüt. Természetesen ezeknek a weboldalaknak igen gyorsan megjelentek a különféle applikációik is, ami által bárki egyszerűen rendelhet ételt a mobiltelefonján keresztül.

Mire számíthatunk a jövőben?

A mobilalkalmazások kétségkívül egy praktikus, kényelmes megoldást jelentenek számunkra a különféle szolgáltatások eléréséhez. Régen pusztán a böngészőn keresztül érhettünk el bizonyos szolgáltatókat, ami jóval fáradtságosabb folyamatnak bizonyult, mint a telefonunkra feltelepített appokon keresztül történő intézkedésnél. Éppen ezért manapság egyre több újabbnál újabb mobilalkalmazással találkozhatunk, a jövőben pedig nem túl valószínű, hogy ez a növekvő tendencia alábbhagyna. Méltán számíthatunk rá tehát, hogy nemsoká a sarki vegyesboltoktól kezdve a különféle egyéni vállalkozókig mindenki rendelkezik majd olyan applikációval, amely megkönnyíti a kliensek számára az elérhetőségük. Talán ez sokak számára még elég bizarr ötletnek tűnik, de ha belegondolunk, valaha a közösségi média oldalak sem számítottak alapvetőnek a kisvállalkozások esetében. Ezzel szemben ma már szinte nincs is olyan vállalkozás, amely el tudná képzelni az eredményes működést anélkül, hogy valóban jelen volna az online térben. Az emberek ugyanis szépen lassan hozzászoktak az egyszerű megoldásokhoz, és a nem is olyan régiben még analóg világ régi, megszokott módszereit hátrahagyva változtak meg a vásárlási szokások is. Ha tehát mi magunk is a vállalkozói szférában mozgunk, talán számunkra is kifizetődő lehet hamar a dolog elébe menni és szolgáltatásunk megkönnyítésére valamilyen mobil applikációt létrehozni. A jövőben ugyanis kétségkívül még nagyobb szerep jut majd ezeknek.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár