Menü
Mit tegyünk, ha nem tudunk annyit olvasni, mint Bill Gates?
2022.11.14.

Talán sokan tudják, hogy Bill Gates napi több órát tölt olvasással, nem egyszer 200-300 oldalt is elolvas egyszerre. Ugyanígy tesz Elon Musk is, aki régebben napi 2 könyvnél nem adta alább. 

Ők a bizonyítékai annak, hogy mennyire fontos az önfejlesztés és kikapcsolódás. De mit tegyünk mi, átlagemberek, ha nincs időnk olvasni?

Olvasni jó!

Az olvasás hasznos voltát mára a tudomány is bebizonyította. Évente minimum 50 könyv lenne a követelmény – nagyjából tehát heti 1 darab – ahhoz, hogy tovább éljünk, és idősebb korunkban is szellemileg fittek maradjunk.

Ám az olvasás nemcsak ezért hasznos: remek eszköz az önfejlesztésre és a kikapcsolódásra is. De ha nincs időnk olvasni, hallgathatunk hangoskönyveket is! A VOIZ hangoskönyv-applikáció több, mint 1000 művet tartalmaz, és itt többféle műfaj közül lehet válogatni. 

Milyen téma érdekel legjobban? Motiváció, siker, életmód, életrajzok, pszichológia, mese, szépirodalom, netán a vallás? Ezek mind fellelhetők a VOIZ-on. A havi előfizetés csupán egy könyv ára, ám cserébe egy egész könyvtárnyi hanganyag áll rendelkezésre.

A leggazdagabb emberek mind olvasnak, de legalábbis hallgatnak könyveket. Bill Gates például reggelizés közben önfejlesztő, motivációs előadásokat hallgat, irodájába pedig egy szatyornyi könyvvel megy, hogy kikapcsolódásképpen mindig elő tudjon egyet kapni.

Mi alapján válasszunk könyvet?

Azoknak, akiknek eddig nem vált rendszeressé a napi olvasás, hamar meghozhatja a kedvüket, ha olyan könyvet választanak, ami érdekli őket. Figyeljük magunkat napközben: milyen témák foglalkoztatnak minket leginkább? Majd ehhez keressünk olvasnivalót!

Bizonyára szívesen jutunk plusz információhoz azzal a témával kapcsolatban, ami fontos számunkra. Ha a történelem iránt érdeklődünk, keressünk történelmi regényeket, életrajzokat, híres emberek memoárjait! Ha inkább gazdasági témák körül jár az agyunk nap mint nap, akkor lehet, hogy valamilyen szakirodalom lesz számunkra a megfelelő.

Érdemes csatlakozni valamilyen csoporthoz, olvasóklubhoz is, mert így motiváltabbak leszünk. Kísérjük figyelemmel a könyvekkel kapcsolatos híreket, például Bill Gates minden évben közzétesz egy listát az olvasásra javasolt regényekről.

Miért jó, ha olvasunk?

Az olvasás sok mindent fejleszt. Nemcsak a szókincset gyarapítja és a kommunikációs készségünket javítja, ennél többet is tud! A könyvek nemcsak az IQ-t, hanem az EQ-t, azaz az érzelmi intelligencia hányadosát is növelik.

Érdemes minél több regényt, novellát olvasni a szakkönyvek és magazinok mellett. Az online világ írásai helyett válasszunk papírból készült, nyomtatott könyveket! Az olvasással járó szokások, mozdulatok ugyanis megnyugtatóan hatnak: a lapozás susogása, a lapszélre való elmélyedt jegyzetelés, a kedvenc fotelünkben való kényelmes elhelyezkedés mind-mind hozzájárul a kikapcsolódáshoz.

Ha pedig sokat utazunk, akkor se mondjunk le a könyvekről: ilyen esetben is jó szolgálatot tesz a VOIZ hangoskönyv-applikáció!

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár