Menü
Nem szeretsz pazarolni?
2023.05.11.

Persze erre roppant kevesen válaszolnák azt, hogy de, ők bizony szeretnek. Senki sem szereti, ha feleslegesen pénzt húznak ki a zsebéből, sőt, azt is egyre többen kerülik, hogy feleslegesen tékozolják el a bolygónk kincseit. 

Ironikusan szólva a csapból is az folyik, hogy bánjunk csínján a vízzel, csak annyit fogyasszunk, amennyire valóban szükségünk van, ne folyjon feleslegesen a víz. Mai cikkünkben az ember életének egy aprócska szegmensét vesszük górcső alá, amely azonban elég nagy felelősséggel bír a vízkészlet megcsappanásának területén.

Te hányszor húzod le egy nap?

Nyilván nem tudod megmondani, hiszen senki sem számolja. Rutinból megyünk el WC-re, oda sem figyelünk sokszor arra, hogy mit nyomunk meg, még akkor sem, ha esetleg kétöblítéses WC-vel van dolgunk. Éppen ezért érdemes kicserélni a SaniterLine WC-öblítő szelepére a jelenleg alkalmazott megoldást, mivel ezzel sokkal tudatosabban fogod tudni kezelni a vízügyeket a mellékhelyiségben.

Gondolj csak bele abba, hogy egy négytagú család hányszor húzza le a WC-t, és minden alkalommal hány liter vizet használ el - sokszor teljesen indokolatlanul.

A fent említett megoldással viszont te magad leszel képes szabályozni azt, hogy mennyi vizet használsz fel az öblítéshez, így kisdolog esetén elég, ha pár másodpercre nyitod meg, nagydolog esetén szintén szabályozhatod, hogy mennyi az elég.

Pénztárca- és bolygóbarát megoldásokat kell keresni!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a bolygónkat csak kölcsönbe kaptuk a következő generációktól, ezért nem szabad úgy tennünk és úgy élnünk, mintha nem lenne holnap. Mert lesz. Csak az nem mindegy, hogy milyen.

Így érdemes felülvizsgálni még a legapróbb, legbagatellebb részét is az életünknek, mert olyan észrevétlen pazarlást-tékozlást fogunk találni, amiről álmodni sem mertünk. Így ha a SaniterLine víztakarékos WC-öblítő szelepét választjuk, akkor máris csökkenthetjük a számokat.

Bár több felmérés készült, az egyik szerint például egy ember egy nap 130 liter vizet használ el, amelynek tetemes mennyiségét éppen a WC használatából eredő vízfelhasználás tesz ki. Ez a jelenlegi rezsiárakkal számolva éves szinten nem csekély összeget jelent, és akkor még bele sem gondoltunk abba, hogy mit jelent ez a városok, megyék, országok, kontinensek szintjén.

Tegyen mindenki lehetősége szerint!

Persze nem fogunk tudni mindenben azonnal változtatni, de ha apránként, kis lépésekben tesszük magunkat minél környezetbarátabbá, annál kisebb ökológiai lábnyomot hagyunk majd magunk után. 

Akadnak lelkesek, akik akár a száraz WC használatától sem rettenek el, míg mások akár a mosipelust is bevállalják, amikor gyerekük születik, mégis az a legjobb megoldás, ami az ember számára egyénileg tartható, nem okoz túl nagy fennakadást és erőfeszítést. A WC-öblítő szelep talán pont ilyen, hiszen nem nagy ügy a nyomás helyett tekerni, ugye?

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár