Menü
Te mit gondolsz a megcsalásról?
2023.01.20.

Ez talán az egyik olyan párkapcsolati téma, amiről mindenkinek megvan a maga véleménye, aminek senki sem átall hangot adni. A közösségi médiában szereplő kétsoros kommentekből is csak úgy sugárzik az indulat. És sokszor a tévhit is.

Ezért nem árt, ha egy kicsit félretéve az indulatokat megpróbáljuk megérteni a megcsalás jelenségét. Remélhetőleg a cikk végére jobban fogod tudni, mire figyelj, figyeljetek oda közös erővel, hogy ez a szörnyű ballépés ne vessen árnyékot a kapcsolatotokra!

Nem csak a férfiak és nem csak a szebb nőkért

Talán a leggyakoribb tévhit, amivel a videopszichologus.hu szolgáltatásait nyújtó szakemberei találkoznak, az, hogy az emberek döntő többsége úgy véli, csak a férfiak csalják a párjukat, és ha már erre vetemednek, akkor egészen biztosan valaki olyannal kezdenek, aki csinosabb, vékonyabb, jobb nő, nagyobb a melle, szőkébb a haja, stb. 

Ezzel szemben viszont a valóság valami teljesen mást mutat.

Ugyanis nemtől és kortól függetlenül igaz, hogy ha valakit elnyomnak otthon, folyamatosan kritizálnak, miközben egy jó szót sem kap, előbb-utóbb keresni fog egy olyan forrást, ahol viszont ezt megkapja. Férfiaknál jellemzően akkor fordul ez elő, ha mindig ledorongolják őket, ha elvesztik férfiasságukat, míg a nők esetében az elmaradt bókok, ölelések, apró figyelmességek elmaradása okoz elhanyagoltságérzetet.

Ezzel rá is térünk a kivel kérdésre, hiszen a legtöbb esetben a külsőnek semmi köze a megcsaláshoz, sokkal nagyobb szerepet játszik az, hogy a harmadik fél kedves, megértő és érdeklődő. Épp olyan, mint amilyen a házastárs is volt.

Ezzel talán az is tisztázásra kerül, hogy attól, mert valakinek megváltozik a külseje, nem feltétlenül következik az, hogy meg is fogják csalni. A házasságok sem a külső miatt köttetnek, így az, hogy valaki öregszik, hízik, őszül, egyáltalán nem válóok, de még a megcsalásra is alig ad magyarázatot.

Ne söpörj semmit a szőnyeg alá!

A megcsalások java részére nem kerülne sor, ha a felek vagy házastársak a gondjaikat, az érzéseiket nem söpörnék szőnyeg alá. 

Ha ugyanis minden apró-cseprő dolgot meg tudtok beszélni, akkor ha azt a jelzést kapod, hogy a párod úgy érzi, nem beszéled a szeretetnyelvét, akkor nem legyintesz rá egyet, hanem megpróbálod orvosolni a problémát. 

Ez persze csak oda-vissza működik, és mindkét félnek meg kell tennie a szükséges erőfeszítéseket, hiszen ha egyoldalúvá válik a dolog, akkor az egyik fél abba hamar bele fog fáradni.

Nem a válás az egyetlen út!

A fentiekből talán jól látszik, hogy nem csupán a válás vagy a szakítás lehet az egyetlen megoldás, bár az kétségtelen, hogy roppant nehéz út vár mindkét félre: nehéz lesz megbocsátani és nehéz lesz megbocsátást nyerni. 

Ha azonban mindkét fél úgy dönt, hogy szeretné megmenteni a kapcsolatát, akkor azt párterápia segítségével meg lehet kísérelni, hiszen elengedhetetlen része lesz a gyógyulási folyamatnak az őszinteség, a felek hibáinak és rossz szokásainak kijavítása és felszámolása, valamint a kommunikáció javítása.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár