Menü
Útmutató a lakásbiztosítás kötéshez
2022.01.12.

A hazai otthonoknak nagy része biztosítva van, azonban a 65-70%-os arány még mindig nem olyan magas, mint az európai átlag. Sokszor az is gondot okoz, hogy a megkötött szerződések szinte egyáltalán nem, vagy csak részben nyújtanak tökéletes védelmet az ingatlan felett. A legtöbb típus már elavult, nem árt azokat kétévente átnézni és aktualizálni.

De vajon, hogyan érdemes mindezt megtenni? Hogyan köthető új biztosítás? Cikkünkben ebben nyújtunk segítséget!

A lakásbiztosításokról röviden

A lakásbiztosítás tulajdonképpen egy vagyonbiztosításnak számít, aminek köszönhetően, kár esetén a biztosító fizeti a károk rendezéséhez szükséges összeget. A havidíj fizetése ellenében az adott szerződésben szereplő épületre, illetve az abban fellelhető tárgyakra kisebb vagy nagyobb károk esetében térítést fizet a biztosító cég. Maga a szerződés a cég és a magánszemély között jön létre, de akadhatnak olyan esetek is, amikor a fizető fél más vagyonára köt biztosítást.


Útmutató a lakásbiztosítás megkötéséhez

Először is, tisztázzuk le, hogy mire is jó egy lakásbiztosítás. Egy megbízható szerződés kiterjed robbanásra, villámcsapásra, viharkárra, tűzre, árvízre és felhőszakadásra egyaránt. Bele lehet foglalni továbbá a kő és a földomlást, az üregbeomlást, a földcsuszamlást és persze a földrengést. Ami pedig a havat illeti, egy jó biztosítás hó nyomás, jégverés, idegen tárgy ütközés és légi jármű ütközésére is kiterjed. Persze ezek egy része rendkívül szokatlan, ám érdemes mindenre felkészülni. Sosem lehet tudni, hogy mivel nézünk szembe.


Nem véletlenül érdemes tehát több szempontot is végig gondolni lakásbiztosítás kötés előtt. A Biztoshely weboldalán 12 biztosító ajánlatát hasonlíthatjuk össze online, aminek köszönhetően könnyedén kiválaszthatjuk a számunkra legkedvezőbb. Amennyiben a meglévő szerződését mondanánk fel, a szakmai csapat ebben is segítséget tud nyújtani. Igaz ez a károk rendezésére is, ahol szintén azonnali információkat kaphatunk.


Mi a teendő a hitellel terhelt ingatlanok esetében?

Természetesen a hitellel vásárolt otthonokra ugyanúgy lehetőség van biztosítást kötni, mint az összes többire. Ilyen esetben azonban a bank alapfeltételként amúgy is előírja, hogy szerződést kössünk egy megbízható céggel. Ezt azért szükséges megtenni, mert a bank szereti biztosítottnak tekinteni az általa adott hitelből vásárolt vagyontárgyat. Ebben az esetben azonban a kedvezményezett a bank lesz, ráadásul nagyobb problémánál, a biztosító első körben a bank követelését egyenlíti ki. Fontos azonban tudni, hogy ilyenkor csak az ingatlanban bekövetkezett károkra érvényes mindez, az ingóságok így is saját tulajdonban maradnak.


A lakásbiztosítás váltása és megújítása

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a meglévő szerződéseket évente egy alkalommal akár le is lehet váltani. Az évforduló közeledtével tehát lehetőség van arra, hogy más biztosítóhoz szerződjünk, esetleg egy új dokumentációt kössünk, a régit kiegészítsük, vagy lecsökkentsük. A kalkulátornak köszönhetően azonban mindez alig vesz igénybe pár percet.


Magának az fizetendő összegnek a nagysága egyszerűen kiszámolható a lakásbiztosítási számlálónak köszönhetően. Mivel manapság egyre többféle biztosítási termék közül válogathatunk, így nem könnyű rálelni arra, ami valóban minden igényünket kielégíti. Nem véletlen, hogy sokan váltanak évről-évre, hiszen nincsenek megelégedve az előző cég feltételeivel. A választék azonban hatalmas ezen a piaci területen, így nagy segítség, hogy nem kell egyesével átnézni a biztosítói oldalakat, hogy megtaláljuk a leggazdaságosabb ajánlatot. A havonta fizetendő összeg mértéke azonban nagyban függhet az ingatlan nagyságától, az elhelyezkedésétől, illetve azoktól az opcióktól, amiket a szerződésbe bele szeretnénk foglalni.


Aki teheti az ugyanis mindenre kiterjedő biztosítást köt, hiszen így nem kell amiatt aggódni, hogy mit is tartalmaz az adott okirat. Persze léteznek kisebb díjak is, ezek azonban egyesesetekben nem biztos, hogy fizetnek, így mindenképpen érdemes szakmai segítséget kérni, amikor szerződést szeretnénk kötni.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár