Menü
Vietnámi munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon, egyszerűen
2023.01.19.

Magyarországon egyre több vietnámi munkavállaló dolgozik. Ez már azért sem meglepő, mivel több évtizedes “hagyománya”, gyakorlata van hazánkban a távol-keleti munkavállalók alkalmazásának. Ezért is közkedvelt célpont számukra hazánk, sokan érkeznek hozzánk idénymunkákra vagy hosszabb távra is dolgozni. Ez a helyzet az utóbbi időben csak fokozódott.

Mire kell számítani a vietnámi munkavállalók foglalkoztatása során?

Az első és legfontosabb, hogy kérjük ki szakemberek véleményét ezen a területen, hisz a többség nincs otthon a külföldi munkavállalókat érintő adminisztrációval, toborzással és egyéb teendőkkel kapcsolatban. Szerencsére lehet miből válogatni, ott van például TERENDO vietnámi munkavállalókat közvetítő cég, ahol az elindulástól kezdve az interjúztatáson, toborzáson át az ügyintézésig mindenben segítenek.

Magyarországon jelenleg súlyos munkaerőhiány van, így sok cég van gondban és nem tudja, milyen forrásból tudja pótolni a kiesett munkaerőt, vagy éppen tovább növekedni. Ezért sem kell amiatt félni, hogy a vietnámi munkavállalók a magyarok elől vennék el a lehetőséget, mivel minden szektort érint a hiány. További előny az is, hogy a bürokrácia az elmúlt időszakban csökkent, egyszerűsödött az a folyamat, hogy külföldi munkavállalókat lehessen alkalmazni.

Milyen ügymenetre kell számítani vietnámi munkavállalóknál?

Az ügymenet szinte ugyanaz minden külföldi, azaz harmadik országbeli munkavállaló saját állományban történő foglalkoztatása során. Az első és legfontosabb, hogy szükség van egy munkavállalási célú tartózkodási kérelemre, amihez további dokumentumot is csatolni kell a folyamat során. Az alábbi iratokra lesz feltétlenül szükség:

  • Útlevél
  • Munkaszerződés
  • Magyarországi szálláshely meglétét igazoló nyomtatvány, például lakásbérleti szerződés
  • Magyarországi megélhetést igazoló irat, mint a bankszámláról kiállított igazolás vagy munkáltatói jövedelemigazolás
  • Kiutazás feltételét igazoló dokumentumok (repjegy, útlevél, stb.)
  • Teljes körű egészségbiztosítás meglétét igazoló dokumentum
  • Jelentkezési lap és mellékletei

Az eljárás általában 70 napon belül végbemegy, kiemelt foglalkoztató esetén az ügymenet 60 napon belül teljesül. Elutasításnál van lehetőség 8 napon belül jogorvoslatot kérni.

Miért éppen vietnámi munkavállalókat válasszunk?

Általánosságban elmondható róluk, hogy kifejezetten pénzkeresési céllal érkeznek hazánkba, így a kemény, kitartó munka nem áll távol tőlük, valamint minden esetben igyekeznek megfelelni az elvárásoknak. Jelenleg Magyarországon 50-70.000 távol-keleti munkavállaló van, legtöbbjük az építőiparban, elektronikai iparban, vendéglátóiparban és a feldolgozóiparban dolgozik. Ha megvan a szándék vietnámi munkavállalók alkalmazására, akkor mindenképpen érdemes felkeresni fejvadász céget, akik minden egyes lépésben tudnak segíteni.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár