Menü
A B12-vitamin szerepe a szervezetünkben
2023.11.15.

A vízben oldódó vitaminok pótlása folyamatosan szükséges, ugyanis gyorsan kiürülnek a szervezetből. Ám létezik egy olyan, amelyet képes a szervezetünk elraktározni, mégpedig a B12-vitamint. Ezért előfordulhat, hogy ennek hiányára csak hónapok vagy évek múlva derül fény, amikor már a raktárakból is kifogyott.

De mi az a B12-vitamin, és mire jó? Milyen problémákat okozhat a hiánya? Kiknek szükséges pótolniuk a B12-vitamint? Cikkünkben ennek járunk utána!

Kiknél alakulhat ki elsősorban a B12-vitamin hiánya?

A Patikatt.hu egyéb vitaminjainak kínálatában megtalálható az egészséges szervezethez elengedhetetlen B12-vitamin is. Mivel számos létfontosságú folyamatban vesz részt, a hiánya komoly problémákat is okozhat. Ezeknek a táplálékkiegészítőknek a segítségével gyorsan és biztonságosan tudjuk adagolni ezt a nélkülözhetetlen vitamint, amennyiben szükség van rá.

Kiegyensúlyozott étkezés mellett kisebb az esélye a hiányállapot kialakulásának, azonban így is vannak bizonyos rizikófaktorok. A vegán életmódot folytatók és a várandós kismamák számára mindenképpen ajánlott a B12-vitamin táplálékkiegészítőkkel való pótlása. Bizonyos betegségek is okozhatják a vitaminhiányt, mint például a krónikus vastagbélgyulladás.

Természetesen a kezelőorvos véleményét mindenképpen ki kell kérni ezekben az esetekben is. Egy vérvétel során egyszerűen fény derülhet a szervezet B12-vitamin szintjére. A rizikócsoportba tartoznak még a szoptatós kismamák, az alkoholbetegek és az idősek is.

Milyen élelmiszerekben található a legtöbb B12-vitamin?

A húsok, a halak, a tengeri herkentyűk, a tejtermékek, az élesztő és a vitaminokkal dúsított gabonák, illetve gabonapelyhek a legjobb forrásai a B12-vitaminnak. A felsoroltakból jól látható, hogy azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket. Számukra erősen javallott a B12-vitamin táplálékkiegészítők szedése.

Milyen következményei lehetnek a B12-vitamin hiányának?

Ha lecsökken a B12-vitamin bevitele, egy ideig a szervezet tudja ellensúlyozni, hiszen a korábban elraktározott vitamint használja fel. Ez akár néhány évig is eltarthat. De ha nincsenek feltöltve a raktárak, hamarabb jelentkeznek a tünetek.

A B12-vitamin hiányára utaló tünetek sokfélék lehetnek, és sok szervet érinthetnek. Előfordulhat hajhullás, izomgyengeség, levertség, ingerültség, fáradékonyság is, de koncentrációs és memóriazavarok is felléphetnek.

Gyakori probléma lehet a fejfájás, a migrén, a depresszió, a fogyás, a látóideg degenerációja. Élelmiszer-intolerancia vagy allergia is kialakulhat, ahogy a sápadtság, a szabálytalan szívverés, a szédülés vagy a végtagzsibbadás is jellemző tünet.

Súlyos következmények is kialakulhatnak

Egy átlagos embernél 3-4 évig is kitarthat a májban elraktározott B12-vitamin, de ha ez kiürül, fontos testi funkciók megfelelő működése kerül veszélybe. Ilyenkor megnő a szívproblémák és a stroke kialakulásának kockázata, vérszegénység, depresszió, csontritkulás is felléphet.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár