Menü
A beltéri ajtók világa: mire figyeljünk vásárlás során?
2024.06.24.

A beltéri ajtó az egyik legfontosabb nyílászáró, amit ráadásul naponta többször is használni fogunk. Teljes mértékben igaz rá az, hogy ahány lakás, legalább annyiféle stílus létezik. A beltéri ajtó egyértelműen megmutatja, hogy milyen az ízlésünk, az életformánk, de még a társadalmi státuszunkra is utalhat.

Milyennek kell lennie egy beltéri ajtónak?

Természetesen nincs tuti recept, de vannak olyan elvárások, tulajdonságok, amelyekkel jó, ha minden beltéri ajtó rendelkezik. Az RS Ablak műanyag bejárati ajtó mellett az ingatlanon belül használt nyílászárók beszerzésében és beszerelésében is tud segíteni. 

A végső választást rengeteg tényező befolyásolja. Ezek közé tartozik a megjelenés, a plusz funkciók, amelyeket nyújtani tud és persze az árcédulán szereplő összeg is. 

A belső tér küllemét könnyedén meg tudjuk változtatni otthonunkban, átszínezhetjük a falakat, új képeket akaszthatunk fel, a függönyök lecserélése sem nagy kihívás, de ezzel szemben a nyílászárók cseréje már korántsem ilyen egyszerű.

A beltéri ajtó kiválasztása sem olyan könnyű. Van, aki megengedheti magának, hogy profi lakberendezőt fogadjon fel, de a többség nem ebbe a táborba tartozik. Akkor mégis hogyan érdemes elindulni? 

Az első kérdés, amit meg kell válaszolni, hogy milyen stílusú otthont akarunk kialakítani. Ebben segít, hogy megvizsgáljuk a padlót: járólap vagy parketta található otthonunkban? Mivel burkoltuk a falat? Vannak domináns elemek? Az ablakkeret kialakítását is figyelembe kell venni.

Ha alaposan megnézzük a környező elemeket, akkor hamar megfogalmazódik bennünk majd, hogy melyik lesz az ideális beltéri ajtó. Érdemes úgy választani, hogy harmonikusan illeszkedjen a belső térbe. Fontos arra is figyelni, hogy az adott helyiségnek megfelelő funkciókhoz is alkalmazkodjon. 

Színválasztás, extrák

A vizes, nedves helyiségekben mindenképpen olyan ajtót kell választani, amin található szellőzőrács. Jobb elfelejteni az olcsó, papírbetétes, furnér borítású nyílászárókat. Ezek ugyanis a párának és a ráfröccsenő víznek sem képesek ellenállni hosszú távon. A magasabb minőség egyértelműen tartósabb megoldást jelent. A színválasztásnál is fontos, hogy a sötétebb árnyalatokon jobban meglátszanak az ujjlenyomatok, mint például egy hófehér változaton. 

Az extra funkciók közé tartozik a nagyobb fokú hangszigetelés. A gyerekek szobájához ajánlott ilyet választani, de a nappalihoz és a hálószobához sem árt egy kis plusz szigetelés.

Teli vagy üveges?

Ez is a gyakori kérdések közé tartozik. Mind a kettőnek megvannak az előnyei. Az üveges ajtó sokkal dizájnosabb, de itt is el kell dönteni, hogy pontosan mekkora legyen az üvegfelület. A teli ajtó jobban szigetel és látványosabb mintázatokat lehet rajta elhelyezni. Természetesen itt is elsősorban a személyes preferenciák fognak végül választ adni a kérdésre.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár