Menü
A BMI kalkulátortól az újévi fogadalmakig
2024.01.15.

Véget értek a karácsonyi ünnepek és valamiért az emberek nagy százalékának január az az időszak, amikor az újév eljövetelével jó néhány terv és fogadalom is születik. Ezeknek egy része az egészségmegőrzéssel kapcsolatos, hiszen a karácsony, a szilveszter ünneplése együtt jár a kiterjedt családi étkezésekkel, így nem csoda, hogy az ünnepek végét a felszedett kilók is jelzik.

Jobban járunk a BMI kalkulátorral

Ahelyett, hogy folyamatosan szembesítenénk magunkat a kellemetlen helyzettel a mérlegre állva, elegendő, ha bepötyögünk néhány számot a kiszamolo.com BMI kalkulátor oldalán és kapunk egy egyszerű választ, hogy kell-e és mennyire kell foglalkoznunk a testsúlyunkkal.

Sokan évközben is azzal igyekeznek kordában tartani a testsúlyukat, hogy rendszeres időközönként felállnak az otthoni mérlegre, hogy megnézzék, mi a helyzet. Ilyenkor eléggé frusztráló benyomások érik az embert, amely sokakban pont ellentétesen azt a hatást váltják ki, hogy mégannyira sem hajlandóak kevesebbet enni, többet mozogni. Ugyanakkor nem kell feltétlenül mindig a mérleg eredményeit elemezgetni ahhoz, hogy tisztában legyünk, mit és hogyan kellene helyesen cselekednünk.

A BMI kalkulátor gyorsan és tényszerűen közli velünk, hogy benne vagyunk-e a megfelelő tartományban és ha nem vagyunk benne, az már a saját döntésünk, hogy mennyire szeretnénk visszakerülni a normális értékek közé.

Mi is az a BMI index?

A BMI kalkulátor, másnéven BMI index, vagy testtömegindex egy sokak által használt képlet ahhoz, hogy meg tudjuk vizsgálni, vajon aktuális testsúlyunk megfelel-e a magasságunkhoz tartozó értéknek. Ez az érték valójában egy széles tartomány, így senkinek sem kell attól tartania, hogy szembesül frusztráló érzésekkel.

A BMI kalkulátor képletét egy belga matematikus, Adolphe Quetelet alkotta meg a 19. században. A hatékonyságát és egyben népszerűségét is jelzi, hogy azóta is jelen van életünkben és sokunk számára ad egy kiindulópontot akár év elején is, hogy meghatározzuk újévi fogadalmainkat, már ami az egészségünket illeti.

A kiszamolo.com weboldalán nem kizárólag a kalkulátor található, hanem részletes leírást is olvashatunk az index létrejöttéről, a képlet mögött rejlő tartalomról és egyéb hasznos háttér-információk megosztása is történik.

Hogy történik a számítás és az elemzés?

Miután beírtuk a kért adatokat és megkaptuk az eredményt, a szöveges információk után az oldal közepére görgetve találunk két táblázatot, amelyek segítenek meghatározni, hogy melyik sávba is tartozunk a kapott érték alapján.

Az első táblázat megmutatja a konkrét sávokat és mellette az adott testsúly szöveges értékelését. Az oldal kitér a kivételek leírására is. A második táblázat egy összefoglalás az összes értékről a BMI-re vonatkoztatva, benne az optimális súly-magasság értékeket zölddel jelezve.

A testsúly értékek bal oldalon két kilónként változnak 60-tól 116 kg-ig, felül a magasság pedig 5 cm-ként 145-210 cm-ig, így vizuálisan is láthatjuk, hogy mennyit kell még tennünk az ideális testsúlyunk eléréséhez.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár