Menü
A csapat eredményes működése Belbin elmélete alapján
2022.09.20.

Ahhoz, hogy a munkahelyi csapat eredményesen tudjon működni, kiemelkedően fontos, hogy a csapattagok összehangoltan tudjanak dolgozni. Meredith Belbin brit kutató az vizsgálta, miért képes egy adott csapat kitűnő eredményeket elérni, más csapat azonban jóval alulteljesíteni azt a szintet, amire egyébként képesek lennének.


Amikor egy munkacsoport együtt dolgozik, akkor nem mindegy, hogy a csapat tagjai milyen személyiségvonásokkal rendelkeznek. A munkaerő-közvetítés során a WHC szakemberei korszerű toborzási eszközöket, teszteket használnak, így a legmegfelelőbb jelöltet fogják kiválasztani a csapatba!A Belbin-féle szerepek

Belbin észrevette, hogy az emberek egy csapatban különböző szerepeket töltenek be. Összesen kilencféle szerepet azonosított, melyeket három fő kategóriába sorolt. Az egyén ezek közül nemcsak egy, hanem akár két-három szerepet is betölthet. Az alábbi fő kategóriákat alkotta meg:

  1. A cselekvő emberek: ők azok, akik figyelnek a határidőkre, és a feladatot igyekeznek a leghatékonyabban elvégezni. Ezen belül ide tartoznak a “megvalósító”, a “vállalatépítő” és a “serkentő” személyiségtípusok.
  2. A társasági emberek: a csapat pozitív hangulatához járulnak hozzá. Támogatást nyújtanak a csapat tagjainak, aktív hallgatók, összetartják a csapatot. Ide tartoznak a “forrásfeltáró”, a “csapatjátékos” és a “serkentő” típusú munkatársak.
  3. A gondolkozó típusú emberek: a csapat azon tagjai, akik kritikusak, elemzik az előnyöket, hátrányokat, új ötleteket hoznak. Általában egy adott szakterület kiváló szakemberei. Ebbe a kategóriába tartoznak a “szakértő”, az “ötletgyáros” és a “helyzetértékelő” emberek.


Jó-e, ha a csapat minden tagja kiváló szakember?

Azt gondolnánk, hogy igen, hiszen ha a legjobb szakembereket tesszük egy csoportba, akkor tudásuk összeadódik, és a feladatot a leggyorsabban és a legpontosabban fogják elvégezni. Ez azonban tévedés! Amikor az Apolló-program űrhajósait kiképezték, akkor megalkották a legintelligensebb űrhajósokból álló csapatot. Azt várták, hogy a feladatok megoldásában toronymagasan győzni fognak a többi, kevésbé intelligens összeállítású csapattal szemben. Azonban éppen a fordítottja történt. Az egymással rivalizáló csapattagok nem tudtak együttműködni egymással, ezért csúfosan alulmaradtak a többi csapattal szemben.

Hogyan állítsuk össze munkahelyi csapatunkat?

A Belbin-féle csapatszerep-elmélet szerint, csapatunk összeállítása során elemezzük a csapattagok készségeit, személyiségjegyeit tesztek segítségével. A csapatot úgy állítsuk össze, hogy mindenféle személyiségtípus szerepeljen benne, mert ez fogja segíteni a hatékony munkát! Ne essünk az “Apolló-szindróma” hibájába! Egy űrhajós elmesélte, hogy az egyiküknek csupán a kávéfőzés volt a feladata a programban, mégis szükség volt rá a küldetés sikeres végrehajtásához.

A munkatársak felvétele során tehát ne a “legjobbat” keressük, hanem keressük inkább a “legmegfelelőbbet”, hiszen csak így lehet sikeres csapatot építeni!

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár