Menü
A csörlő karbantartásának javasolt feladatai
2023.11.16.

Melyek a csörlő karbantartásának mindenképpen ajánlott lépései, feladatai és szempontjai? Miért kifizetődő idővel az, hogyha az ember nemcsak ad hoc jelleggel használja az eszközt, de az állapotára is odafigyel?

Igazából terepen, éles szituációban derül az ki, hogy mekkora jelentőséggel bír maga a kérdéskör. Aki egyszer is megtapasztalta ezt, nem mismásolja el a dolgot. Úgyhogy kezdésként a leginkább racionális lépés a továbbolvasás.

A hatékony karbantartás kulcsa a rendszeres használat

Amennyire magától értetődő az állítás, olyannyira igaz. Ezt az eszközt nem arra találták ki, hogy álljon. Akkor tud a legjobb állapotában segíteni a felhasználóján, ha úgymond mozgásban van, és teszi a dolgát.

Mindegy, hogy például a Maconwinch csörlő választékának milyen típusairól beszélünk. Nem jó az, ha egy-egy eszközt hónapokon vagy éveken keresztül akár be sem indítanak. 

Vagyis, ha nem is megyünk annyit terepre, és nem adódik váratlan helyzet, a rendszert akkor is célszerű egy kicsit átmozgatni. A művelet nem több annál, minthogy kihúzzuk a kötelet, és visszatekerjük. Így elérjük, hogy forogjanak a fogaskerekek, a motor járjon egy kicsit, és még az olajozás is meglegyen.

Két lényeges szempont a csörlő szempontjából

Egyrészt nagyon sok minden áll vagy bukik magán a kötél állapotán. Ebből kifolyólag önmagában az egy hasznos művelet, ha üres óráiban letekeri az ember a kötelet a dobról, és megvizsgálja az állapotát.

Amennyiben látni vagy tapasztalni lehet a károsodást, akkor azzal a kötéllel már ne dolgozzunk. A másik kiemelt jelentőséggel bíró faktor a víz jelenléte. Amint bármelyik helyzetben víz alatt van a csörlő, az legyen egyfajta intő jel.

Még akkor is, ha egyes típusok vízállóak. Ugyanakkor más típusokról ez nem mondható el, továbbá a nedvesség jelenléte egyébként is potenciális rizikó faktor. Már csak megelőző jelleggel sem árt felnyitni a szerkezetet és végezni egy alap ellenőrzést.

A csörlő karbantartása legtöbbször nem más, mint rutinvizsgálat

Pont úgy, ahogy sok egyéb területen, ebből a szempontból is sokkal kifizetődőbb a baj megelőzése, mint az utólagos kezelése. Már csak amiatt is, mert ezt a fajta proaktív hozzáállás időben is hatékonyabb.

Írjuk fel, tartsuk észben, vagy találjunk ki rá megoldást, hogy időről időre bizony az egész szerkezetet át fogjuk nézni. Úgymond nagyító alá vesszük a dolgot, és utánanézünk, hogy semmi sem rozsdásodik, minden feszes, biztonságos és törésmentes állapotban van-e.

Eleve nyugodtabban is tudja tenni a dolgát az ember terepen, hogyha ezekre a dolgokra rendszeresen odafigyel. Márpedig az erdőben is sokszor pozitívan kifizetődik ez a fajta felkészültség éles helyzetekben. Innen tehát egyértelmű, hogy a karbantartás megéri a befektetett időt, valamint a szükséges energiát.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár