Menü
A hővisszanyerős szellőztetőbe építhető szűrőosztályok
2024.02.12.

A zárt terekben uralkodó levegő minősége nemcsak a hőérzetre, hanem a közérzetre, a teljesítőképességre, az egészségre is hatással van, ezért elengedhetetlen a rendszeres szellőztetés, amellyel csökkenthető a levegőben lévő szennyező anyagok koncentrációja.

No, de a hagyományos, ablaknyitással járó szellőztetés komoly hőveszteséget okoz, csökkenti a fűtés hatékonyságát, ami jelentős többletköltséggel jár. Arról nem is beszélve, hogy a segítségével a megfelelő páratartalom és CO2-szint is nehezen biztosítható.

Főleg ezért is választják egyre többen a Szellőző shopnál elérhető hővisszanyerős szellőztetők kiépítését. Ezek lényegében úgy működnek, hogy a szabadba engedik az elhasznált levegőt, miközben a kültéri friss levegőt egy hőcserélőn keresztül felmelegítve beengedik a belső terekbe. 

Természetesen csakis azután, hogy a beépített szűrők megtisztították a káros és allergén anyagoktól, amelyekből az Európai Szűrőszövetség (Eurovent) hétféle osztályt különböztet meg. 

Nézzük meg őket részletesebben!

A G3-as és a G4-es szűrőosztály tagjai olyan durvább szűrők, amelyeknek az alkalmazása önmagukban nem igazán javasolt, inkább egy finomabb szűrő előtt előszűrőként, mivel csupán csak a nagyobb részecskéket képesek eltávolítani a levegőből.

Az M5 és M6 szűrőosztály tagjai már egy fokkal hatékonyabbnak minősülnek a levegőszűrést illetően, mivel eredményesen szűrik le a közepes méretű részecskéket és a finom porokat.

Az F5, az F7 és az F9 szűrőosztály magasabb szintű levegőtisztítást biztosít

Míg az F5 szűrők hatékonyan eltávolítják a levegőből a finomabb port, a polleneket, a penészspórákat és az egyes baktériumokat, addig az F7 szűrőosztályú szűrők képesek a még ezeknél is finomabb részecskék szűrésére. Nem hiába ajánlják őket a szakértők az allergiás és a légúti problémákkal küzdő emberek számára.

Az F9 osztályhoz pedig azok a finomszűrők tartoznak, amelyek hatékonyan képesek leválasztani azokat a porszemcséket, amelyek kizárólag mikroszkóppal láthatók. Ilyenek lehetnek például a pollenek, a csiszolási por és az apró fémpor.

Fontos figyelembe venni a szűrőosztályok jellemzőit 

Mint ahogy fentebb is látható, mindegyik szűrőosztály más és más szintű hatékonyságot jelent, amelynek köszönhetően mindegyikük konkrét szűrési igényekhez és körülményekhez igazodik. Ezért is kell a választásnál ezeket a jellemzőket feltétlenül figyelembe venni.

Továbbá a megfelelő működés biztosítása érdekében célszerű az ajánlott szűrőcserék időpontjait is tanulmányozni. Bár egyébként a nagyobb tudású gépek külön figyelmeztetnek ezekre. Mindezt pedig egy úgynevezett nyomáskülönbség-kapcsoló segítségével teszik meg, ami jelet ad az automatikának, ha a szűrő már olyannyira piszkos, hogy a két oldalán fellépő nyomáskülönbség átlép egy határértéket.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár