Menü
A jövő mindenképpen a megújuló energiaforrásoké 
2023.02.13.

Napjainkban már egyre többen ismerik fel, hogy a Földön található fosszilis energiahordozók, ilyen a földgáz, a kőolaj, a szén és az urán, nem fognak mindig korlátlanul a rendelkezésünkre állni, hogy melegítsünk, főzzünk és áramot termeljünk a segítségükkel. Ezek nem pótolhatók és bizony, ha elfogynak - úgy száz év múlva -, nagy baj lehet. Éppen ezért érdemes egyre inkább a megújuló energiaforrások felé fordulni.

A legtöbb megújuló energiaforrás jelentős részét emissziómentesen és sokkal környezetkímélőbb módon lehet felhasználni. A földfelszínre egy óra alatt érkező napsütés például több energiát ad, mint az emberiség egy éves energiafogyasztása.

Takarékosan bánni a rendelkezésre álló erőforrásokkal

A DODO bemutatótermében sok újrahasznosított anyagból készült magas minőségű, ugyanakkor megfizethető árú, különleges, egyedi design bútort és terméket találsz és próbálhatsz ki. 

Megújuló energiaforrás mindaz, ami képes emberi időléptékben megújulni, azaz nem fogyunk majd ki belőle, emellett pedig sokuk még a környezetre és az élőlényekre sem bocsát ki ártalmas melléktermékeket. A napból, a Föld belső hőjéből, a Nap és a Hold gravitációs erejéből, a szélből és a vizekből, valamint a biomasszából rengeteg energiát vagyunk képesek már ma is előállítani.

Kisebb megterhelés a bolygónak és az egyéneknek

Sokan megkongatták már a vészharangot, hiszen a hatalmas szén-dioxid-kibocsátás óriási veszélyt jelent az élőlényekre, az üvegházhatás miatt emelkedik az átlaghőmérséklet, és egyre szélsőségesebb időjárási jelenségeknek lehetünk tanúi.

A megújuló energiaforrások elterjedése módot adhat az energiafüggetlenségre, hiszen bárki bármikor előállíthatná a maga energiáját. Sokkal tisztább, ezzel pedig környezetkímélő és tisztább is lenne a folyamat, emellett pedig a rendszerek fenntartása is kevesebbe kerülhetne. Persze ma még a technológia nem mindenhol tökéletes, az energiatárolásban van még hova fejlődni.

Egyre jobban fejlődik a technika

Nagyon érdekes kezdeményezések indultak meg szerte a világon, hogy jobb és élhető legyen a jövőnk. Ma már klasszikusnak számít a vízenergia és bioenergia felhasználása, és egyre több a naperőmű és a szélerőmű is. Az árapály- és vízáramlás-erőművek is biztató eredményekkel kecsegtetnek. A magánháztartások előszeretettel alkalmazzák a napelemes vagy a hőszivattyús rendszereket. A geotermikus energiaadottságok tekintetében hazánk igazán jó pozíciót mondhat magáénak, itt a kinyerhető hőáram mértéke az európai átlagnak több mint a duplája. Kilenc városunkban geotermikus energia felhasználásával biztosítják a távhőt a lakásokban.

Magyarországon is kezdenek már beindulni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó törekvések, de azért van még mit tenni. A változáshoz mindenki, így te is kellesz, hogy a jövő generációinak is biztonságos és jó otthona lehessen ez a csodálatos bolygó.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár