Menü
A konyhai tisztaság valódi titkai
2024.03.27.

Időnként elborzadva nézzük a híreket, hogy milyen szörnyű körülmények között készülnek el az ételek egyes gyorsétkezdékben. De vajon elgondolkodunk-e azon, hogy nálunk mekkora tisztaság uralkodik otthon?

Elhanyagolt részletek…

Beszerezzük a minőségi Electrolux kisgépeket, amelyek képesek kielégíteni az igényeinket a konyhában. Vízforraló, kenyérpirító… Olyan eszközök ezek, amelyek nem nagyon hiányozhatnak egy komfortos helyiségből, amely funkcionálisan is képes ellátni a feladatát.

A takarítás sokszor itt marad el

Gondoljunk csak vissza, mikor takarítottuk utoljára ezeket a készülékeket? Valószínűleg nem mostanában. Pedig sem a külső, sem a belső területeket nem kellene elhanyagolni.

Legalább amikor tavasszal mindent alaposan kitisztítunk, ilyenkor gondoljunk arra is, hogy ezeket az eszközöket milyen gyakran használjuk, és ahhoz képest mennyire keveset foglalkozunk velük. 

Milyen gyakran kellene?

Erre a kérdésre korrekt választ csak úgy lehet adni, hogy figyelembe vesszük azt is, milyen sokat használjuk, illetve hogyan tároljuk két bevetés között. Utóbbinál külön jelentősége van annak, hogy zárt helyre pakoljuk-e vagy elöl hagyjuk a pulton. Ha mindig szem előtt van, akkor egészen biztos, hogy nem kerülheti el a porosodást sem.

Ha ezzel nem is kell számolni, még ott vannak a kenyérmorzsák és más szennyeződések, amik nem mindegy, hogy évekig bent maradnak a szerkezetben, avagy teszünk ez ellen, és inkább egy-két hetente kitisztítjuk. A morzsák és a por mellett ugyanis a bacik is otthont találhatnak a belsejében.

Mi a helyzet egy vízforralóval?

Itt már nyilván nem a morzsák okozzák a gondot, habár porral itt is kalkulálhatunk. A legfőbb problémát azonban a vízkő fogja jelenteni. Ennek a megjelenését kizárólag megelőzéssel, rendszeres tisztítással kerülhetjük el.

Nem elég csak takarítani

Egy olyan környezetben, ahol az ételeinket készítjük, kiemelten nagy szerepet kap a tisztaság. Ám nemcsak az a része fontos, ami a szemünkkel látható, hanem azok is, amelyeket csak a mikroszkóp tudna nekünk megmutatni, például ilyenek a vírusok vagy a baktériumok. Ezek eltüntetéséhez fertőtlenítésre is szükség lesz.

Előbb távolítsuk el a nagyobb koszt, port, hiszen ezeknek a jelenléte megakadályozhatja, hogy a fertőtlenítőszer a felületen rendesen megtapadjon, s így sajnos nem tudná teljesíteni a feladatát. Majd kövessük a gyártó javaslatait, ezeket többnyire a flakonok is tartalmazzák.

Fontos lehet a hatóidő is, hiszen meghatározza a hatékonyságot.

A már említett Electrolux kisgépeken azonban kizárólag olyan alapanyagú termékeket alkalmazzunk, amelyek kompatibilisek a készülékekkel, s így nem tesznek kárt bennük, viszont hatékonyan tisztítanak. Gondoskodjunk rendszeresen róluk, így hosszú élettartamnak, valamint egészséges ételeknek és italoknak örvendhetünk.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár