Menü
A legfontosabb kerti teendők május folyamán
2024.05.23.

Azok számára, akik saját kerttel rendelkeznek, a május meglehetősen sok feladatot tartogat. Ekkor éled fel ugyanis igazán a természet, és ekkor kezd teljes pompájában ragyogni az udvar.

Annak érdekében azonban, hogy a növényzet szép és egészséges maradjon, elkerülhetetlen a kerti munka. Éppen ezért most megmutatjuk a legfontosabb feladatokat, amelyekről a május folyamán egyetlen hobbikertésznek sem szabad megfeledkeznie.

Mikor válik időszerűvé a fűnyírás?

A Husqvarna - Budapest webshop robotfűnyírók, benzines és elektromos eszközök terén is széles kínálattal várja azokat, akik kertjüket szeretnék rendben tartani. Ez azért is lényeges, mert tavasszal a fűnyírás az egyik legfontosabb teendő, amire időt és energiát kell áldoznunk.

A gyep ugyanis 8°C körüli hőmérsékleten már növekedésnek indul, ami azt jelenti, hogy a tavasz folyamán már esedékes a fűnyírás. Mielőtt azonban nekiesnénk a feladatnak, érdemes megvárni, hogy a fűszálak hosszúsága elérje az 5 centimétert. Ennek oka, hogy a gyep akkor képes a legjobban fejlődni, ha nagyjából a hosszúsága 1/3-ára vágjuk vissza.

Milyen gyakran érdemes vágni a füvet?

A fűnyírásra bármikor sort keríthetünk, fontos azonban, hogy az rendszeres időközönként történjen. Ez szintén segíti ugyanis a fű fejlődését és növekedését és hozzájárul az egészséges és szép pázsit kialakításához.

A modern technológiának köszönhetően erre már időt és energiát sem feltétlenül kell áldoznunk, a robotfűnyírók ugyanis elvégzik helyettünk a munka oroszlánrészét. Egyszerűen és hatékonyan programozhatók, így biztosítják a rendszeres és egyenletes fűnyírást, ami segít megelőzni a fű túlzott növekedését. A használatuk lehetővé teszi, hogy a gyep mindig friss és egészséges legyen.

Fontos a pázsit szellőztetése

A pázsitnak nagyon jót tesz, ha szellőztetik, ennek köszönhetően tud ugyanis sűrű és finom szálú maradni. A szellőztetéssel oxigént juttatunk a fűszálak közé és az optimálisabb vízelvezetésről is gondoskodunk. Ez azt jelenti, hogy a víz és a tápanyagok hatékonyabban érnek el a fű gyökeréig, ami ennek hatására több hajtást növeszt.

Érdemes tudni, hogy a szellőztetést nem szabad túl korán végeznünk. A türelmetlenség ugyanis könnyen károsíthatja a még gyenge, fejlődésben lévő fűszálakat. Várjuk meg, amíg a fű a téli időszak után regenerálódik és lehetőség szerint nyírjuk is le párszor.

Nem csak a gyep számít

Május az az időszak, amikor a legjobb döntés új fákat és bokrokat ültetni a kertbe. Ilyenkor nem csupán az időjárás kedvező, de a növények növekedési időszaka is ekkor indul be igazán, hiszen a talaj hőmérséklete már eléggé meleg ahhoz, hogy serkentse a növények fejlődését.

Mindezek mellett májusban általában több csapadék esik, így a talaj nedvességtartalma is magasabb lehet, ami könnyebbé teszi az újonnan ültetett növények megfelelő öntözését. Ez azt jelenti, hogy az újonnan ültetett fák és bokrok gyorsabban és hatékonyabban fognak nőni, és hamarabb teszik majd a kertünket szebbé és hangulatosabbá.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár