Menü
A napszemüvegek titkai
2024.06.14.

Ma már talán senkinek sem hat új kifejezésként az “UV-szűrő” és az “UV-védelem”. Bár valószínűleg a legtöbb embernek a naptej ugrik be ezekről elsőre, valójában a napszemüvegek témakörében is igen jelentős szereppel rendelkeznek. De milyen is egy jó napszemüveg és mi köztük a különbség? Érkeznek a válaszok!

A napszemüveg elsődleges feladata, hogy mérsékelje a szembe jutó fény mennyiségét nyáron, télen és mindig, amikor szükség van rá. A káros UV-sugarak ugyanis árthatnak a szaruhártyának és a retinának is, amely számos kellemetlenséghez, sőt akár komolyabb látásproblémákhoz is vezethet. Sokan nem tudják például azt, hogy megfelelő védelem nélkül a szemünk is le tud égni (mint a bőrünk), pedig akármennyire hihetetlen, valójában igaz.

Alapvetően a szemünk igyekszik védekezni a napfény ellen - többnyire a pupilla összeszűkülésével és hunyorgással -, de igazi védelmet csak egy igazán jó napszemüveg jelenthet.

De milyen a jó napszemüveg?

Ha egy napszemüvegre gondolunk, akkor általában a fekete, barna, vagy akár a legszínesebb lencsék jutnak eszünkbe. A lencse “színesítésének” több módja is létezik. Az egyik módszer gyakorlatilag a lencse fóliázását takarja, a másik pedig az anyagában színezést, amely azért előnyösebb, mert karcolódás esetén sem romlik jelentős mértékben a fényáteresztése. Sokan szeretik a tükröződő lencséket, amelyek nem melegednek fel annyira (mivel a fény egy részét visszaverik), és persze léteznek alkalmazkodó lencsék is, amelyek fényre sötétednek.

Nem árt tudni, hogy nemcsak a nap felől érkező, hanem a különböző felületekről visszaverődő fény is káros hatással lehet a szemünkre. Szerencsére ezt a problémát remekül kiiktathatjuk egy polárszűrővel, amely kiszűri a visszaverődő felületről érkező, polarizált fényt. És mivel az arcunk is szolgálhat egyfajta fényvisszaverőként, az igazán jó napszemüveg hátulján egy olyan, vékony anyagréteg található, amelynek vastagsága összemérhető a fényhullámok hosszával, így az anyagréteg határán részben visszaverődő, részben áthaladó hullámok kioltják egymást.

Mit okoz a rossz napszemüveg?

Egy nem megfelelő napszemüveg sajnos többet árthat, mint elsőre gondolnánk, mert technikailag átveri a szemet. Ha ugyanis egy napszemüveg nem biztosít megfelelő UV-védelmet, akkor a sötétített lencse miatt kitáguló pupilla több fényt enged be, amely így még nagyobb kárt okozhat a retinában. Ezért nagyon fontos, hogy a napszemüvegünk megbízható legyen, és ne csak a címkéje szerint legyen ellátva kellő UV-védelemmel.

Számít a lencse színe?

Nos, az érzékelt világ szempontjából nézve természetesen számít, milyen színű a napszemüveg lencséje. A szürke lencsék a teljes színtartományban egyformán szűrnek, ezért egészen univerzálisnak mondhatók, még ha divat szempontjából egy kicsit unalmasak is. A sárga és barna lencsék elsősorban a kék színt szűrik, amely a látható tartományon belül a legnagyobb energiát képviseli. (Nem véletlen a kékfényszűrős szemüvegek egyre nagyobb térhódítása sem az irodisták körében.) A zöld lencsék általában remek kontrasztot biztosítanak, míg a piros és rózsaszín lencsék a zöld háttérhez képest teremtenek kontrasztot.

Mi legyen azokkal, akik dioptriás szemüveget hordanak?

Azoknak, akik dioptriás szemüveget hordanak, nem annyira egyértelmű a napszemüveg-kérdés megoldása, hisz a szemüvegük nélkül nem látnak elég jól, szóval nem cserélhetik át egyszerűen a napszemüveget. Szóba kerülhet természetesen a dioptriás napszemüveg, de az drága mulatság, különösen, ha minden dioptriaváltásnál a napszemüveg lencséjét is ki kell cserélni. De akkor mi a megoldás?

Annak, aki alapvetően is szeretne megszabadulni a dioptriás szemüvegétől vagy kontaktlencséjétől, de persze annak is, akit a napszemüveg-probléma aggaszt, remek megoldás lehet a lézeres látásjavítás. Ez a fájdalommentes kezelés ugyanis percek alatt teheti feleslegessé a korábbi látáskorrekciós eszközöket, és nyithat utat a felhőtlen napszemüveg-válogatásnak.

Persze ahogy a napszemüvegek, úgy a lézeres látásjavítás esetében sem mindegy, hogy mit választunk. Érdemes olyan helyen elvégeztetni a lézeres szemműtétet, ahol igazoltan nagy a tapasztalat és a szakértelem, illetve ahol a legmodernebb eszközökkel dolgoznak. Meg is kíméljük az olvasót a keresgéléstől, hisz a körülírt látásjavító klinika nem más, mint a margitszigeti Focus Medical, ahol már több, mint 30 éve dolgoznak azon, hogy minél több ember kaphassa vissza az éles látását.

Akinek megjött a kedve a szemüveggel való szakításhoz, az jelentkezzen be a Focus Medicalhoz egy alkalmassági vizsgálatra, ahol a kedves szakorvosok a kezelés típusának kiválasztásában is segítenek!

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár