Menü
A vendéglátós munkakörök ismérvei
2024.02.21.

Talán a legtöbb nyitott pozíciót a vendéglátás területén találunk. Ha állásportálokon kutakodunk, számtalan lehetőség fog velünk szembejönni a cukrásztól az étteremvezetőig. Érdekelnek bennünket ezek a munkakörök? Ha szakirányú végzettségünk és tapasztalatunk is van, akkor tudjuk, mivel járnak. Amennyiben váltani szeretnénk, és eddig teljesen más területen dolgoztunk, akkor mindenképp informálódjunk a feladatokról és az elvárásokról!

Első lépésként fixáljuk, hogy az ország mely pontján vagy esetleg határainkon túl tervezünk-e dolgozni. Ha Pécsett keresnénk munkát vendéglátósként, a https://pecsallas.hu/allasok/vendeglatas segítségünkre lehet. Ezen az aloldalon több száz álláslehetőség kínálkozik.

Amit jó tudni, amire fel kell készülni

Egy profi vendéglátósnak a vérében van a szakma. Ismeri a munkája minden csínját-bínját, és tökéletesen bánik az emberekkel is. Nem egyszerű feladatokat kell ellátnia nap mint nap, ezért könnyen fennállhat a kiégés veszélye. Mire érdemes felkészülni?

  • Legyünk teherbíróak mind fizikai, mind lelki értelemben!
  • A kiváló kommunikációs készség, a jó nyelvtudás és az empátia elvárás azokon a területeken, ahol emberekkel is találkozunk.
  • Az állandó pörgés mindennapos.
  • A végzettség nem kritérium, de jó, ha van. Persze mindenkinek el kell kezdeni valahol, és igazán szép karrierpályát futhatunk be, ha szívvel-lélekkel csináljunk.

A leggyakoribb vendéglátós állásokról

Ha a Pécsállás oldalán maradunk, és rászűrünk a vendéglátás kategóriájára, láthatjuk, hogy számtalan nyitott pozíció sorakozik egymás után. Felszolgáló, pultos, konyhai kisegítő, szakács munkalehetőségek egyaránt kínálkoznak.

Ezek a munkakörök sokszor nem is igényelnek tapasztalatot, inkább nagyobb rugalmasságot kívánnak. Elvárás a precizitás, megbízhatóság, és ha felszolgálóként vagy pultosként, pincérként dolgoznánk, akkor a jó megjelenés is kiemelten fontos.

A felszolgáló és ami mögötte van

Főként fiatalok közül sokan szeretnének felszolgálóként, pincérként dolgozni. Bár úgy tűnik, hogy csupa nyüzsgés, csillogás ez a munkakör, pedig nem könnyű a feladatokat ellátni. Nem csupán a vendégek kiszolgálásáról van szó, hanem sok háttérmunkáról is.

Tudtuk-e például, hogy rendezvényeken a teremberendezés, a terítés, az italok bekészítése a pincér feladata? De ők figyelnek arra is, hogy a tányérok, evőeszközök fényesen csillogva kerüljenek elénk. Emellett villámhárítóként is működnek akkor, ha egy-egy zsörtölődő vendég panaszait kezelni kell.

Láthatjuk, hogy nem is annyira egyszerű a vendéglátós lét, mint gondolnánk! Ugyancsak sokféle kompetencia birtokában kell lennünk, ha igazán profin akarjuk ellátni a feladatainkat. De ha úgy döntünk, hogy belevágunk, akkor az egyik legszebb karrierút nyílik meg előttünk.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár