Menü
A villamosenergia árának változása Magyarországon
2023.05.22.

Az elmúlt egy évben az egyik legnagyobb figyelmet kapott téma nem más, mint az energiaválság. Az utóbbi időben a krízis egyik legnagyobb kiváltó oka az orosz-ukrán háború, de azt fontos kiemelni, hogy nemcsak ez az egy esemény áll a válság hátterében, hanem egy sokkal bonyolultabb folyamatról beszélünk.

A rezsicsökkentés változásai mellett továbbra is megéri az elektromos autó?

A rövid válasz: természetesen igen, sőt! Annak ellenére, hogy ma már sokkal kevesebb kedvezményes áram érhető el egy adott ingatlanban, még a “drágább” villamosenergia is sokkal kedvezőbb, mint a benzin. Azt, hogy mennyibe kerül 1 kW áram, rengeteg tényező befolyásolja, mint például az is, hogy mennyire hatékony az otthonra telepített töltő. Utóbbiban szerencsére nagy segítséget tud jelenteni az eautotoltokabel.hu különböző szolgáltatásai.

Azt, hogy pontosan mennyibe kerül az otthoni áram, egyrészt befolyásolja az is, hogy lakosságiáram-fogyasztónak számítunk-e. Egy 2007-es törvény úgy fogalmaz, hogy lakossági villamosenergia fogyasztónak az számít, aki a saját háztartása fogyasztása céljából vásárol energiát egy bizonyos szolgáltatótól. Egy vagy több lakóépület minősülhet saját háztartásnak, mint amilyen a lakás, családi ház, üdülő, de még a lakossági célra használt garázs is.

Fontos, hogy a villamosenergia vételezése a megkötött szerződés alapján történik, ami azt is jelenti, hogy az energiával nem folytat olyan gazdasági tevékenységet, aminek a célja a jövedelemszerzés.

Mégis mi a helyzet az elektromos autók töltésével?

Mindenkit megnyugtatunk, még a jelenlegi energiaválsággal sújtott gazdasági helyzetben is jóval kedvezőbb az elektromos autók használata, mint a benzines vagy dízeles modelleké. Ez annak köszönhető, hogy az áram ára még így, drágább környezetben is jóval olcsóbb, mint a fosszilis üzemanyagé. Ez egy hosszú folyamatnak köszönhető, hisz az elmúlt években a világ vezető gazdasági szereplői egyre inkább csökkentik a hagyományos energiahordozók használatát, és sokkal inkább a megújuló energia felé fordulnak. 

Az energiaválság okai közé tartozik az is, hogy a klasszikus energia felhasználása és előállítása hatalmas változáson esik át globálisan.

Nézzük a számokat

2022 augusztusában történt egy nagy változás a hazai piacon, mégpedig a rezsicsökkentés átalakítása. Ennek következtében bekerült egy limit, az éves 2523 kWh/ év, azaz havi 210 kWh. A határ alatti fogyasztás 36 Ft/kWh, felette pedig 70,1 Ft/kWh, ami szinte a duplája. Éjszakai áram esetében ez a szám 23,1 Ft/kWh, limit felett pedig 62,9 Ft/kWh. Ha kiszámítjuk egy átlagos elektromos autó fogyasztását, akkor továbbra is azt láthatjuk, hogy jóval kedvezőbb, mint egy benzines jármű működtetési költségei.

A jelenlegi energiaválság és árváltozás csak egy újabb ok arra, hogy ideje leváltani a hagyományos autót egy elektromosra.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár