Menü
Amit tudni akartál a router helyes beállításáról
2024.06.14.

A jó kapcsolatok meghatározóak életünkben, melyek közé a router beállítását is bátran besorolhatjuk, hiszen ez teszi optimálissá az internetelérés minőségét. Ennek révén válik egyszerűbbé, gördülékenyebbé az egyes eszközök hálózathoz való csatlakoztatása.

Hová tegyük a routert?

Talán nem is sejted, hogy milyen nagy jelentősége van a router elhelyezkedésének a megfelelő kapcsolat kialakításában. Mindenek előtt azt érdemes figyelembe venni, hogy milyen paraméterekkel bíró előfizetéssel rendelkezünk, melyet a Datatrans internet csomagjai közül is kiválaszthatunk. A palettán biztosan rábukkanunk arra konstrukcióra, amely a mi internetezési szokásainkkal valóban kompatibilis. 

Ezután következhet annak a megfontolása, hogy a hű társunk, a router hol kapjon helyet. Jellemzően az elektronikai kütyüket szeretjük elrejteni, mivel a többségük nem a dekoratív megjelenésükről híres, így kevéssé emelik a lakás vizuális színvonalát. 

Ettől függetlenül törekedjünk arra, hogy szekrényben, közvetlenül a falak mellett vagy a függönyök mögött lehetőleg ne tároljuk, ugyanis ezek az elemek blokkolhatják a jeladást. Hasonló a helyzet a mikrohullámú sütőt illetően is, ezért ezt az eshetőséget is kerüljük. Célszerű olyan területet kijelölni a lakásban, amely központi elhelyezkedésű, hogy minden szobához kellőképp közel legyen, és elég erős vétel alakulhasson ki.

Hogyan vágjunk bele a beállításba?

Sokan félnek az elektronikai készülékektől, mert misztifikálják a beállítási lehetőségeket és azt gondolják, hogy csak szakszerű tudás mellett eszközölhető bizonyos funkciók konfigurálása.

Ez abszolút téves megközelítés, és manapság semmiféle “előképzettségre” nincs szükség ahhoz, hogy az alapvető beállítást el tudjuk látni. Valószínűleg az instrukciók alapján a router összeszerelésével mindannyian megbirkózunk. Ha ez sikerült, akkor az egyik oldalról csatlakoztatni kell a készüléket az internethez, a másik feléről pedig a saját helyi hálózathoz. 

Akkor sincs ok az aggodalomra, ha most történik az első üzembe helyezés, ugyanis ebben az esetben a szolgáltató munkatársai segíteni fognak a pontos kivitelezésben, és elvégzik helyettünk az igényelt beállításokat. Természetesen ha bármelyik lépésben elakadnál, a cég kollégái készséggel állnak rendelkezésedre. 

Néhány lenyűgöző funkció

Az első és legfontosabb javaslat a szakemberektől, hogy minél hamarabb változtassuk meg a router jelszavát. Ezzel minimalizálhatjuk annak az esélyét, hogy a hackerek hozzáférjenek a hálózathoz.

Jó, ha tudod, hogy az okosotthon vezérlése is megvalósítható a routeren keresztül. Ennek tükrében az intelligens villanyégőket, a fűtésszabályozókat és a biztonsági rendszert is irányíthatod. 

Továbbá létezik olyan funkció, amely a szülők egyik kedvenc fegyvereként ismert. Ugyanis korlátozható az internetszolgáltatás elérésének időkerete, csak úgy, mint az IP-címek időszakos blokkolása vagy a teljes kizárása. Bármi is a célod, a routerben minden adott ahhoz, hogy sokoldalúan használhasd!

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár