Menü
Az egerészéstől a tápos táplálkozásig
2023.05.17.

A macskák már ősidők óta együtt élnek az emberekkel. Már a kőkorszakból származó sírokban is találtak macskacsontokat, de a macska háziasítása egyértelmű bizonyítékának tekintik sokan a Jerikó melletti 9000 éves maradványokat. Talán még a kutyák előtt az ember mellé szegődtek ezek az önállóságukat máig fel nem adó szépségek?

Ideális cicaeleség

A cicákat egyértelműen elvarázsolhatjuk finom falatokkal. A Falatozoo.hu állateledel webáruház száraz macskatápjainak kínálatában minden gazdi megtalálhatja a megfelelő összetételű és ízvilágú eleséget. Mivel ezek a csuda érdekes és élvezetes tappancsosok ízig-vérig ragadozók, megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírokat és egy igen minimális mennyiségű szénhidrátot kell kapniuk, hogy egészségesen fejlődhessenek és gondtalanul telhessenek a mindennapjaik. 

Persze az ideális macskatápban pont annyi vitamin, ásványi anyag, különféle zsírsav és aminosav is található, amennyire az adott fajtájú, életkorú és életmódú cicának szüksége van. Szerencsére a száraz macskatápok komplexen tartalmaznak minden olyan összetevőt, amelyre a bársonytalpúdnak szüksége van. Mivel a nedvességtartalom ebben az ételfajtában csak 6-10% között mozog, sokáig el lehet tartani. Igazán kényelmes tehát akár nagyobb tételben is beszerezni belőle.

Ha nincs macska, cincognak ám az egerek

A macskák persze nem mindig száraztápot ettek, és van ma is nagyon sok vadon élő példány, aki hírből sem ismeri. Az ókori Egyiptomban szent állat volt, saját kultusza is kialakult. Bűn volt elpusztítani egy macskát. A Távol-Keletre talán Indiából került át, ott még az értékes selyem kártevői ellen is nagy hasznukat vették.

Európába az ie. V. század körül juthattak át, eleinte luxusállatként tartották őket. Majd a középkorban elterjedtek mindenfelé, nagyon hasznosnak találták őket a mindennapokban. Sajnos 1484-ben VIII. Ince pápa pogány állatnak nevezte a macskákat, és ettől fogva üldözték és tűzzel-vassal irtották is őket. Számuk drasztikusan lecsökkent. Ennek is tulajdonítják a fekete halál, azaz a pestis gyors elterjedését és hatalmas pusztítását is Európában. Hiszen ha nincs macska, cincognak ám az egerek.

Melegimádó vadászok

Bezzeg a tengerészek tudták, hogy a hajóra kell macska. Az angol haditengerészetnél elrendelték, hogy minden hajón állományba kell venni egyet. Szerencsét hozónak tekintették, ha van velük puhatappancsos, aki irtotta a rágcsálókat és megmutatta a kedvező szelet. A hajókkal aztán a világ összes szegletébe eljutottak ezek a csodálatos és vidám bársonytalpú barátok. 

Az első macskakiállításra Londonban került sor 1871-ben. Innentől aztán nem volt megállás. Napjainkra már az egyik leggyakoribb háziállattá váltak és egyre többen foglalkoznak magatartásuk és viselkedésük tanulmányozásával. Ma már a szobacicáknak nem kell egeret fogniuk, a gondos gazdi biztosítja számukra a kiegyensúlyozott táplálékokat.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár