Menü
Az ökoházakról röviden
2023.03.13.

Az úgynevezett ökoházak egész évben biztosítják az egészséges lakóklímát és a maximális energiahatékonyságot. 

Egy német tudományos kísérlet szerint a mai családi házak 80%-ában magasabb a káros anyagok (VOC-k) mennyisége, mint az egészségügyi határérték, ezért fontos a természetesség irányába fejlődnie az építőiparnak. 

A természetesség jegyében

Az ökologikusan tervezett és épített házakban szerencsére éppen a természetesség van a középpontban a mérgező anyagok helyett. Ezeknél a házaknál a legfontosabb szempont a környezet- és egészségvédelem, és nagy hangsúlyt fektetnek a környezetbarát és egészségre ártalmatlan építőanyagok használatára. Erről részletesebben a Naturica Group blogjában is olvashat. 

A legnagyobb európai ökoházgyártók mint pl. BAU-FRITZ és Ecococon, igényesen berendezett mintaházakkal várják az érdeklődőket és ottalvási lehetőséget is kínálnak, hogy kipróbálhassák a leendő ügyfelek az igazi természetesség érzését. Az egészséges lakóklíma ugyanis megtervezhető és mérhető. Röviden bemutatjuk azokat a legfontosabb tényezőket, amelyek befolyásolják az otthonunk belső klímáját. 

A befolyásoló tényezőkről

Ilyen faktor például a megfelelő hőszigetelés kiválasztása és a kiegyenlített relatív páratartalom. Az ideális hőszigetelő anyagnak nagy sűrűséggel, alacsony hővezetési tényezővel és magas hőtároló képességgel kell rendelkeznie. 

A természetes hőszigetelő anyagok közül a STEICO farost hőszigetelései például megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. Az ideális relatív páratartalom a DIN szabvány szerint 45-55% között van. Az olyan természetes építőanyagok, mint a vályog, képesek a levegőből párát felvenni, eltárolni és később leadni, ezáltal egész évben ideális páratartalomra képesek beállítani az otthonunk levegőjét.

Szellőztetés

Egy jól szigetelt és páraszabályozott házban is fontos a megfelelő szellőztetés biztosítása. A rendszeres szellőztetés által friss levegőt juttathatunk az épületbe, és a használt levegőt kiengedhetjük. Az ökoházakban gyakran alkalmaznak szellőztetőrendszereket, amelyek szabályozzák a levegőáramlást, és így hatékonyabban biztosítják a friss levegő bejuttatását és az elhasznált levegő eltávolítását a helyiségekből.

Természetes anyagok használata

Az ökoházak építése során az egészségünkre és a környezetre káros anyagokat kerülik a gyártók és kivitelezők. Fontos, hogy olyan építőanyagokat válasszunk, amelyek természetesek és biológiailag lebomlanak. Ilyen például a fa, a kő, a vályog, a gyapjú vagy a szalma.

Ezekben az épületekben az egész évben kellemes klímát biztosító hőszigetelés, páraszabályozás, szellőzés és a természetes anyagok használata mellett fontos szerepet kapnak az energiatakarékos megoldások is. Az ökoházak által kínált energiahatékony megoldások közé tartoznak például a napkollektoros rendszerek, a hőszivattyús fűtés, az energiahatékony ablakok és ajtók, valamint a LED világítás.

Ha Ön is szeretné egészségesebb környezetben élvezni az életet, akkor keresse az ökoházakat gyártó és kivitelező cégeket, és kérjen egyedi ajánlatot az Ön igényeinek megfelelően!

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár