Menü
Egy új fogalom jött létre: a videokonferencia etikett
2022.05.13.

A járvány felgyorsította a digitalizációt, a konferenciák, megbeszélések egyre inkább az online térben kapnak helyet. Ez költséghatékony és időkímélő megoldás, azonban csak akkor lehet sikeres egy videokonferencia, ha ott is betartjuk az etikettet.

Alapvető illemszabályok videóhívás során

Mint ahogyan a személyes találkozáskor, az internetes megbeszéléseken is a legfontosabb, hogy legyünk udvariasak. Mutatkozzunk be, mielőtt beszélni kezdenénk, jól érthetően, hangosan mondjuk el a nevünket! Amíg mások beszélnek, halkítsuk el a mikrofont!

Ha folyamatos a társalgás, akkor mindig várjuk meg, míg a másik befejezi a mondanivalóját, ne vágjunk a szavába! Ez nemcsak rendkívül tapintatlan dolog, hanem zavaró is lehet a többi hallgatónak. Ne feledjük, hogy a videokonferenciák során a hangokat másképp érzékeljük, így ha egyszerre többen is beszélnek, az hangzavarnak hat az éterben.

A kamerát illik bekapcsolva hagyni: ezzel fejezzük ki, hogy jelen vagyunk, figyelünk. Semmi mással ne foglalkozzunk a hívás alatt, a telefonunkat kapcsoljuk ki!Öltözködési tippek a videokonferenciához

Egy jól nevelt személy bizonyára egyébként is tisztában van a fentebb leírtakkal, de az internetes térbe helyezett konferenciák további buktatókat is tartalmaznak. Nem mindegy például, milyen ruha van rajtunk, milyen ékszert viselünk.

Az öltözködés etikettjét érdemes megismernünk magánemberként is, de akkor főleg, ha a munkakörünkből kifolyólag gyakran tartunk megbeszéléseket, előadásokat. A MOE Rendezvényakadémia által indított üzleti kommunikáció képzés mindenkinek javasolható, aki szeretné elsajátítani a protokoll alapjait.

Kiváló szakemberek tartják az online tanfolyamot, akik az internetes kommunikáció, etikett kérdéskörét is jól ismerik. Érdemes megfogadni tanácsaikat, többek között azt, hogy piros blúzt, csíkos inget ne viseljünk a videokonferenciákon! Ezek ugyanis a képernyő előtt ülve zavaróan hatnak, de a fekete-fehér kombinációt is érdemes kerülni.

A hangos ékszerek, a csillogó, lógó fülbevalók is csak elvonják a figyelmet, ne használjuk ezeket az online megbeszéléseken!

Még néhány jó tanács

Mosolyogj! Ez jókedvre derít másokat is, és máris jobb hangulatban telik a konferencia. A harsány nevetésnek azonban az online térben tartott megbeszélésen nincs helye, ahogy említettük, itt minden hang felerősödve hallatszik.

A fényviszonyokra is ügyelni kell: legyen jól megvilágítva az arcod, hogy lássanak a többiek. Ezzel párhuzamosan viszont figyelj arra, hogy minél többször tartsd a szemkontaktust, ne merülj bele a jegyzeteidbe, ha neked kell beszélned.

Ne feledd, hogy a mimikának itt nagyobb szerep jut, az arckifejezésed sok mindent elárulhat: nem vet rád jó fényt, ha folyton grimaszolsz, míg a másik beszél.

Próbálj meg visszafogottabban gesztikulálni is: ne csattogtasd a tollat, ne hintázz a széken és ne kopogj ujjaiddal az asztalon! Értő figyelemmel hallgasd a többieket, míg újra rád kerül a sor!

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár