Menü
Érzelmi zsarolás - mit tehetünk ellene?
2023.01.13.

Az eleve problémás, érzelmileg is terhelt kapcsolatokból nagyon nehéz szabadulni, még abban az esetben is így van ez, ha tulajdonképpen elemi érdekünk lenne a változtatás. Lehetetlen dolgok azonban csak ritkán léteznek, s ebben a helyzetben is akad megoldás.

Az önismeret ereje

Az Onlinepszichológus.net szakemberei pszichoterápia alkalmazásával képesek valós és eredményes segítséget nyújtani annak érdekében, hogy sikerüljön a változás. Az önismeretünk fejlesztése érdekében végzett munka során tisztába kerülhetünk azzal, hogy magunkban milyen tényezők támogatják azt, hogy a helyzetben maradjunk, s ezáltal megérthetjük a probléma gyökerét. 

Új utakat és hatékony eszközöket is úgy találhatunk, ha ismerjük a hátteret, illetve saját mozgatórugóinkat is. Elsajátíthatunk stresszkezelési technikákat, javíthatunk a kommunikációnkon, megtanulhatjuk jobban kezelni a konfliktusokat, valamint a problémamegoldási stratégiák terén is sokat fejlődhetünk. Ráeszmélhetünk, hogy múltunk meghatározza a jelenünket.

Az érzelmi zsarolók sem egyformák

A büntetők megmondják egyenesen, hogy mit akarnak tőlünk, ahogy azt sem rejtik véka alá, hogy mi vár ránk, ha nem segítünk. A nyíltságnak köszönhetően ezt a típusú érzelmi zsarolást a legkönnyebb felismerni, ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a legegyszerűbb lesz szabadulni. A büntetés lehet aktív, amikor nyíltan tartanak félelemben például azzal, hogy elhagynak minket, vagy lehet passzív, amikor szándékos némasággal, duzzogással büntetnek. 

Kettős is lehet a büntetés, ha a zsaroló két szerepet is betölt az életünkben, például egyszerre a szeretőnk és a főnökünk, s a két kapcsolat átjárható, azaz a büntetés és a feszültség két külön síkon jelenik meg.

Az önsorsrontók azzal fenyegetnek, hogy nekik lesz szörnyű, ha nem kapnak meg tőlünk valamit. Ez akár olyanban is megtestesülhet, ami arról árulkodik, hogy az életét is veszélyeztetni fogja. Szerintük minden a másik hibáinak a következménye.

A szenvedők hibáztatnak, illetve bűntudatot keltenek, áldozatot játszanak, s akár valójában annak is érzik magukat. Nem árulják el, valójában mit szeretnének, ezt a másik félnek magától kellene tudnia. “Ha szeretnél, tudnád…” 

A kínzók ezzel szemben azzal kecsegtetnek, hogy jutalmat, szerelmet, pénzt - a kapcsolat jellegétől függően - kapunk, ha teljesítjük a kéréseiket. Nagyon finoman, s az érzelmeik által rángatják áldozataikat.

Van kiút a zsarolásból!

Ez azonban elsősorban rajtunk múlik. Nem változtathatunk egészen addig, amíg nem értjük meg pontosan azt, hogy mi, miért és hogyan történik. Az emberi játszmák nem egyszemélyesek, ezért az áldozat is szerepet vállal abban, hogy el lehet játszani vele az adott helyzetet.

Megfelelő önismereti munkával, szakértői segítséggel, s azzal, hogy hajlandóak vagyunk felvállalni az ebből származó konfliktust, kitörhetünk abból a szerepből, amelybe az érzelmi zsaroló kényszerített minket. Nem kell beletörődnünk a helyzetbe, bármikor a kezünkbe vehetjük a sorsunkat!

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár