Menü
Ez a cikk segít a fonott zsinór kiválasztásában
2022.01.12.

Fonott zsinór keresésében vagyunk, de nehezen jutunk dűlőre a választást tekintve? Gond egy szál sem, mert ezt a bejegyzés minden szükséges támpontot biztosítani fog a megfelelő damil kiválasztásához.

A cikkben végig fogunk ugyanis menni az összes olyan tényezőn és kérdésen, amelyeket egyenként feltéve nagyban megkönnyíthető a fonott zsinór keresésének folyamata. Ennyit tehát felvezetésként, most pedig következzenek a részletek!

Kezdjük ott, hogy egyáltalán miért éri meg fonott zsinórt használni?

A kulcs a fonott zsinórok fizikai sajátosságaiban rejlik, amelyek segítenek kiiktatni a hagyományosnak tekinthető monofil damilok gyenge pontjait. Különösen a terhelhetőség, illetve a fizikai ellenállás jelent nagyobb előnyt.

A fonott zsinórok szerkezete ugyanis egymásba font szálakból épül fel. Ha egy-egy szál megsérül, attól még a zsinór egyben marad, tehát nem lesz halvesztés vagy műcsali elvesztése. Nehéz, akadós pályán vagy vándorkagylóval borított mederfenéken ez sokat számíthat.

Ahogyan az is, hogy a fonott változatok nem nyúlnak, ellenben jobban bírják a terhelést. Dobásnál, fárasztásnál vagy a horgászat teljes folyamatát tekintve ezek a sajátosságok könnyen előnnyé alakíthatóak.

Mindenképp a választott horgász módszerhez javasolt fonott zsinórt keresni

Tehát a zsinórválasztás folyamatát ott érdemes kezdeni, hogy milyen horgászatra készülünk. Teljesen más damil passzol ugyanis egy hamisítatlan pergetőpecához, mint mondjuk egy feeder horgász módszerrel kivitelezett keszegezéshez.

Rablóhalakra pályázva és a Damil.hu fonott zsinórjait böngészve akár vehetjük szigorúbbra is a figurát, egy-egy erősebb, vastagabb, ellenállóbb termékre voksolva. Különösen a csukára vagy a harcsára történő pergetés indokolhatja ezt a lépést.

Minél finomabb, érzékenyebb pecára készülünk, és minél inkább a békés halak irányába tendálunk, annál inkább megéri finomítani kicsit a választáson. Ezt egyébként bátran meg is lehet tenni, ugyanis a korszerű fonott damilokban nyugodt szívvel bízhat az ember.

A fonott zsinór kiválasztásának praktikus tippjei és legfontosabb szempontjai

Amikor fonott zsinórt keresünk, szűkítsük magát a keresést a számunkra szimpatikus, megbízható márkákra! Folytassuk tovább a kutatást a zsinór vastagságát, valamint a szakítószilárdságát tekintve is!

Ha pusztán ennyit sikerül alaposan megfontolni, már azzal is nagyon közel leszünk a megoldáshoz. Persze akad még néhány finomság, a damil színét például célszerű a meghorgászott vízfelület sajátosságaihoz igazítani, nehogy indokolatlanul gyanút keltsen a halakban.

Ezenfelül azt is erősen javasoljuk, hogy a fonott zsinór kiválasztása kapcsán törekedjünk figyelembe venni a horgászfelszerelés egyéb elemeit. Kulcsfontosságú ugyanis az összhang, hogy a peca hatékonysága maradéktalanul teljesülni tudjon.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár