Menü
Ezért van szükség multiméter használatára
2024.03.13.

Minden háztartásban szükség van egy jól felszerelt szerszámosládára, amelyben minden fontos eszköz megtalálható, amire a szereléshez szükség lehet. Ennek egyik alapkelléke a multiméter, ami a legtöbb esetben nélkülözhetetlen egy-egy munkához. 

Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogyan is lehet vele hatékonyan dolgozni. A szerszám alkalmazása elkerülhetetlen egy villanyszerelő, elektromossággal foglalkozó szakember számára. Sokszor azonban nem is kell, hogy valaki szakmabeli legyen, hiszen akár otthon, a ház körül is szükség lehet rá. Az alábbiakban eláruljuk, hogy vajon hol és mikor lehet hasznos ez az eszköz.

Mi a multiméter?

Az Elektrikstore.hu minőségi multiméterei között olyan szerszámokat találhatunk, amelyekkel a legtöbb ember már találkozott az élete során. Ez egy olyan többfunkciós műszer, aminek fő célja a mérések kivitelezése. 

Létezik belőle manuális, valamint automatikus kivitel, de a legtöbb esetben az analóg modelleket már leváltották a digitális szerkezetek. Egy kezdő számára azonban egyszerűen használható, jól felszerelt szerszám, amivel egyen- és váltóáramú feszültség ellenőrzését is elvégezhetjük.

A korszerű kivitelek viszont sokkal többre képesek egy egyszerű mérésnél. A mai világban ezek az innovatív eszközök már folytonosságot és ellenállást is mérnek. Akadnak speciális gyártmányok, amikkel pedig hőmérsékletet nézhetünk, így tényleg egy sok mindenre képes alapvető szerszámról van szó. A jelenleg beszerezhető változatok képesek ellenállás-, folytonosság-, feszültségmérésre, hőmérséklet- és kapacitásmérésre, valamint dióda tesztre egyaránt.

Hogyan használhatjuk?

A multiméter használatát nem szabad félvállról venni, ugyanis sok odafigyelést igényelhet. Aki korábban még nem vett a kezébe ilyet, annak fontos lehet a használati útmutató átfutása. Mivel minden típus más, így az eszközök működése sem teljesen egyforma. Amennyiben biztonságosan akarunk vele dolgozni, nem árt tehát alaposnak lenni.

Mindenekelőtt szerezzünk be egy védőszemüveget, amire minden villamossági feladat esetén szükség lehet. Ezt követően tudni kell, hogy a piros vezetékeket mindig a piros csatlakozóba kell dugni, míg a feketét a feketébe. A piros tartozik a pozitív pólushoz, a fekete a negatívhoz, de mindenképpen kapcsoljuk le az áramot, amíg ezt a műveletet elvégezzük.

Nézzük meg továbbá a vezetékek aktuális állapotát, illetve nem árt megtanulni a különféle szimbólumokat, valamint azok jelentését. Mielőtt hozzákezdenénk a feladathoz, mindenképpen válasszuk le a hálózatról a műszert.

A típus kérdése

Itt van nekünk az SMA MS professzionális multiméter, amely a legtöbb villamossággal kapcsolatos mérésre alkalmas lehet. A csomagban található egy elem, egy hőmérő szonda, valamint egy hordtáska, amivel könnyű a szállítás. 

Egyszerűbb változat lehet a VC 830DL, ami alapvető mérésre ideális választás. Egy kezdőnek bőven elegendő lehet ez, hiszen a nagyobb teljesítményre képes készülékek valószínűleg elsőre bonyolultnak tűnhetnek.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár