Menü
Ezt jelentik a különféle processzorjelölések
2024.03.13.

A laptopok, számítógépek ma már a mindennapjaink részét képezik, sokan viszont nincsenek tisztában azok fő alkotóelemeivel. Ha Ön sem biztos benne, hogy milyen szerepet tölt be a laptopja működésében a processzor, illetve mit jelentenek az egyes jelölések, tartson velünk!

Mire is jó a processzor?

Laptopvásárlást megelőzően sokan lelkesen tanulmányozzák a weboldalakon megtalálható termékleírásokat, hiszen ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy ki tudjuk választani a számunkra megfelelő gépet. A hasznaltlaptop.eu webáruházában például részletesen bemutatásra kerülnek a felújított laptopok paraméterei, ezzel megkönnyítve a választásunkat. 

Ezek között a leírások között konkrét részt szentelnek többek között a processzornak is, de milyen célt is szolgál ez az elem? Tulajdonképpen ez a számítógépek feldolgozóegysége, amelynek két fő célja van. Egyrészt felelős a laptop többi részének irányításáért, másrészt pedig szabályozza is ezek arányát a közös munka során. 

Kiemelten fontos tehát a gépünk megbízható teljesítményéhez, hogy ez a rész jól funkcionáljon. A processzorok működése azonban nem mindig teljesen egyforma, hiszen igazodniuk kell az éppen futó alkalmazás teljesítményéhez. 

Az Intel processzorjelölések értelmezése

Ha megtaláltuk a termék leírásánál a processzor paramétereit, a témában kevésbé járatosaknak bizonyára problémája lesz annak értelmezésével, így az alábbiakban bemutatjuk, hogy melyik rész pontosan mire utal. 

A jelölés általában az Intel szóval kezdődik, amely a feldolgozóegység gyártójára, az amerikai Intel Corporationre utal. Ezt követi az úgynevezett brandnév, ami után egy betű és egy szám látható. Ez utóbbi általában azt jelzi, hogy a brand hányadik generációjáról van szó, így minél nagyobb ez az érték, annál újabb, korszerűbb modellről beszélünk. Az Intel Core i5 elnevezés tehát például az Intel gyártó Core brandjének ötödik szériájára utal. 

A brandnév után különböző mérőszámokkal is találkozhatunk, mint például az órajel és a magok. Az órajel sebessége Herzben(Hz) van megadva, a magok számát pedig általában kettőtől kezdődően páros számokkal jelölik.

Ne csak a processzort nézzük

Ha sikeresen értelmeztük az Intel processzorjelöléseket, nincs más dolgunk, mint összehasonlítani a piacon található, szimpatikus laptopokat, és máris könnyebben tudunk döntést hozni. Fontos azonban kiemelni, hogy hiába jó egy processzor teljesítménye, ha a laptop más elemei nem működnek megfelelően, hiszen akár egy nem megfelelő hűtés is befolyásolhatja a gépünk gyorsaságát. 

Emellett vegyük azt is számításba, hogy a processzorok összehasonlítása nem könnyű, hiszen az órajelek összevetése például csak az azonos generációs laptopok azonos megszáma esetén kivitelezhető. 

A processzor vizsgálata kiemelten fontos a laptopunk beszerzését megelőzően, azonban ha nem vagyunk hozzáértők, még a processzorjelzések értelmezését követően sem biztos, hogy egyedül is el tudunk ebben boldogulni. Ha tehát úgy érezzük, hogy valamiben nem vagyunk biztosak, ne féljünk segítséget kérni.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár