Menü
Fuss könnyedén!
2024.01.15.

Ha rendszeresen sportolsz - már jól tudod; ha most kezded, néhány alkalom után megtapasztalhatod, milyen pozitív hatással van szervezetedre a futás. Csökken a fáradékonyságod, ezzel párhuzamosan növekedni fog a teherbíró képességed. 

Fittebb, energikusabb leszel. Számos komoly betegséget, köztük szív-érrendszeri problémákat is megelőzhetsz vele.

De nem mindegy, hogyan űzöd ezt a sportot. Egy-egy rossz technika vagy a túl gyors és nagy terhelés hosszas fájdalmakat, mozgásszervi panaszokat okozhat. Emellett az sem elhanyagolható, hogy milyen cipőben futsz. Akár kezdő vagy, akár tapasztalt sportember, jó, ha van egy megbízható támpont a lábbeli választásához. Például a Cipőteszt 12 szűrő mentén segít megtalálni, hogy melyik a számodra megfelelő futócipő.

Milyen a jó lábbeli futáshoz?

Mielőtt futócipőt vásárolsz, 3 dolgot mindenképp fixálnod kell: milyen terepen, milyen gyakorisággal és intenzitással sportolsz majd. Ha nem akarsz tucatnyi boltot végiglátogatni, akkor nézz körül az neten, hogy melyik lábbeli, miért jó. Lényeges lehet, hogy merre dől a bokád, a cipő talpának lejtése és mérete, de az is, hogy melyik évszakban használnád.

A fent említett weboldal segíthet a szelektálásban: egy helyen gyűjti a legfontosabb paramétereket, a legújabb trendeket. 

Böngéssz, tesztelj és válassz!

A Cipőteszt részletes keresőjében be lehet írni, hogy mely típus, ár és súly alapján szeretnél kutakodni. Azt is ki tudod választani, hogy milyen drop-ot (talplejtést) preferálsz, mekkora a lábfejed szélessége és a cipőtalp vastagsága. Ha egy adott márkára esküdnél, be tudod jelölni. 

Szelektálhatsz aszerint is, hogy mire, milyen távon és tempó mellett használnád a futócipőt. Tovább finomíthatod a keresést, ha a lábtámasztás mértékét és a talpszerkezet összetételét is megadod. Sőt, különböző tulajdonságok alapján össze is tudod hasonlítani a neked tetsző cipőket. 

2024 Hoka-futócipő vívmányai

Már tradíció, hogy minden évben megrendezik az ún. Running Eventet. Tavaly év végén sem volt ez másképp: a legnagyobb futócipő márkák prezentáltak Austinban arról, hogy mivel debütálnak a közeljövőben. Számos újítással jelentkezett többek között a Hoka is, nézzünk néhányat közülük!

  • A Mach 6 esetében például a középtalp egy - inkább versenycipőkre jellemző - szuperkritikus habot kapott, ami rugalmasabbá teszi a futást.
  • A Mach X 2 verziónak egy nagyobb, szárnyakkal ellátott Pebax lemeze van, amivel stabilabbá és ruganyosabbá vált a lábbeli. A talp középső része is több mint 40 mm vastag lett,  és egy új légáteresztő felsőrész került cipőre.
  • Az Arahi 7 felső felülete kötött hálós anyagot kapott. Ez amellett, hogy puha, fixen tartja a lábat, és még trendi is.

Bárhol keress, bármilyen futócipőt is válassz, mindig tartsd szem előtt, hogy egy jó döntés hosszabb távra szól. Olvass utána, térképezd fel a piacot, kérd ki esetleg tapasztalt futók véleményét is! Általában nem egy-két hónapra vagy 10-20 km-re vásárolunk lábbelit futáshoz, ezért fontos a mérlegelés.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár