Menü
Hogyan cserélhető le a váltószoknya szakember segítsége nélkül?
2024.01.23.

Az autóban a gyakran érintett, bőrből készült felületek könnyen elkophatnak. Ilyen lehet például a váltószoknya is. A kopott alkatrész látványa egyáltalán nem esztétikus, ez pedig nemcsak a jármű értékét csökkenti, de a vezetést is kellemetlenné teheti.

Szerencsére ez a kiegészítő egyszerűen, megfizethető áron, szakember segítsége nélkül is lecserélhető. Most megmutatjuk azt, hogy mikor és hogyan érdemes nekiállni a feladatnak, illetve azt is, hogy ha új váltószoknyára van szükségünk, hogyan szerezhetjük be az autónkhoz leginkább illő modellt.

Miért kopik el a váltószoknya?

A hámló kormány és váltógomb és a kifényesedett kézifékkar sok autós rémálma. Csakúgy, mint a szakadozott vagy kopott váltószoknya. Egy új váltószoknya általában bőr hatású, azonban műbőr alapanyagból készül. Főként ennek köszönhető, hogy bármennyire is vigyázunk rá, idővel elhasználódhat, és tönkremehet. A felülete elkezd berepedezni, majd pedig lassan lepereg.

Ez a gépkocsi működésére ugyan nincs hatással, azonban rendkívül bosszantó, ugyanis kopott, lelakott hatást kelt. Ezt egyetlen sofőr sem szereti, hiszen nemcsak az autó hangulata lesz tőle kellemetlen, de az esetleges eladás során a jármű értékét sok tízezer forinttal csökkentheti.

Mikor éri meg elgondolkodni a cserén?

Mivel a váltószoknya cseréje esztétikai kérdés, így nincs szigorú szabálya annak, hogy mikor kellene elvégeznünk. Leginkább attól függ, hogy a bőr kopása és repedezése mikor válik számunkra zavaróvá.

Amennyiben szeretnénk az autónkat eladni, érdemes lehet a váltószoknyát és az egyéb, műbőr felületű kiegészítőket is cserélni. Ez a kis esztétikai tuning nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a járművet ideális áron értékesíthessük a piacon, hiszen minden sofőr szívesebben ül be egy kívül-belül esztétikus, szépen felújított autóba.

Cserélhető-e szakember segítsége nélkül az alkatrész?

A váltószoknya cseréje olyan feladat, amihez nincs szükség autószerelő szakemberre. Otthon, egyedül is könnyen elvégezhető. Elég megrendelnünk a gépkocsink típusához illő tartozékot.

Az eleve kerethez rögzített modellek esetében egyszerűen leszedjük a régi darabot, és kicseréljük az újra. A már meglévő keretre pedig az új szoknyát ragasztással vagy tűzéssel rögzíthetjük. Gumis alsó részű modell esetében még egyszerűbb a helyzet: csak rá kell húzni azt a keretre és visszapattintani a helyére azt.

Mit tegyünk, ha új váltószoknyára van szükségünk?

A váltószoknya cseréje egyszerű feladat. Azt is mondhatnánk, hogy a megfelelő alkatrész birtokában szinte gyerekjáték. Manapság pedig az autónkhoz illő darabot gyorsan és egyszerűen, akár az internetről is beszerezhetjük.

Például a Peppi webáruházából, ahol 25 autómárkához illő kiegészítők közül válogathatunk, és külön kategóriákba szedve találhatjuk meg a gépkocsinkhoz illő szükséges alkatrészeket. Például a tökéletes, gyűrődésmentes műbőr váltószoknyát is.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár