Menü
Hogyan védhetjük meg az ERP rendszerben tárolt adatokat?
2024.04.24.

Napról napra több vállalat ismeri fel a vállalatirányítási rendszerek előnyeit, hiszen alkalmazásukkal hatékonyan, egy felületen kezelhetjük a cég több ügymenetét is. Egy rendszer bevezetésével azonban gondoskodnunk kell az abban tárolt adatok védelméről is.

Mit jelent az ERP, és mire lehet alkalmas?

Az ERP az angol Enterprise Resource Planning kifejezés rövidítése, amely a vállalatirányítási rendszerekre utal. Tulajdonképpen egy olyan szoftveres megoldásról van szó, amely egy vállalaton belül végbemenő folyamatok kezelésére szolgál. 

A D4S integrált vállalatirányítási rendszer segít egy platformra terelni egy cég olyan folyamatait, mint például az értékesítés, beszerzés vagy a kontrolling. Ennek köszönhetően nincs többé szükség arra, hogy a vállalaton belül használt, különböző rendszerekből és táblázatokból kelljen adatokat összevadászni. Egy jó ERP rendszer segítségével mind a vezetők, mind pedig a dolgozók elérhetik a munkájukhoz szükséges, legfrissebb információkat. 

Ennek segítségével nemcsak a munkafolyamatok, de a döntési folyamatok is felgyorsulhatnak, hiszen sokkal hatékonyabb lesz az adatok összegyűjtése, mintha területenként kellene begyűjteni az információt. 

Így lehet biztonságos a belépés

Bár az ERP szoftver bevezetése sok folyamatot megkönnyít, fel kell készülnünk arra is, hogy illetéktelenek is hozzá akarnak majd férni cégünk féltve őrzött adataihoz. Ennek kiszűrésére hatásos megoldás lehet az egyre többek által bevezetett kétlépcsős azonosítás, amely egy olyan óvintézkedés, amellyel extra védelem alá helyezhetjük a rendszerben tárolt adatokat. 

A kétlépcsős azonosítás során, ahogy arra a nevéből is következtethetünk, kétszer kell azonosítanunk magunkat, mielőtt a rendszer beléptet minket. Ez többféle módon is történhet, például megadhatjuk a belépéshez szükséges jelszót, majd pedig SMS-ben is kapunk egy kódot, amit aztán újra be kell gépelnünk. 

Abban az esetben tehát, ha a laptopunk véletlenül illetéktelen kezekbe kerülne, nem elég a belépési jelszót megszerezni a betolakodónak, hiszen a második lépcsőnél már problémába fog ütközni. Nem is beszélve arról, hogy a laptopok, mobiltelefonok alapból is el vannak látva a megfelelő, jelszóval történő védelemmel. 

Mire figyeljünk kétlépcsős azonosításkor?

A kétlépcsős azonosítás bevezetésével ugyan kicsivel hosszabb időt fog igénybe venni a belépés, a védelem viszont ezzel együtt nagymértékben nőni fog. Figyeljünk rá, hogy ha telefonon történik a második körös azonosítás, mindenképpen legyen mindig nálunk a készülék, hiszen másképpen nem megoldott a beléptetés.

Ezenfelül érdemes arra is ügyelni, hogy azonnal írjuk be a rendszerbe a kapott kódot, hiszen általában ezek a számsorok csak pár percig érvényesek, illetve ügyeljünk a kis- és nagybetűkre, különleges karakterekre. Ha kellő figyelmet összpontosítunk erre a pár apróságra, a kétlépcsős azonosítás nem fog problémát okozni.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár