Menü
Így fogyhatnak el az erőforrások
2022.09.12.

Ha nem áll rendelkezésünkre kellő erőforrás, az szerencsés esetben csak kellemetlen következményekkel jár, rosszabb esetben pedig a veszteségek pótolhatatlanok. Nézzük, hogy mik azok az esetek, amik kapcsán a leggyakrabban történik meg az, hogy egyszerűen elfogynak az erőforrások!Elfogyhat a tárhely

Ha például a RackForesttől vásárolsz tárhelyet, akkor ilyesmi csak akkor történhet meg veled, ha nem vagy kellően körültekintő. A cpanelen ugyanis mindig él a tárhelyfigyelés, és már 80%-os kihasználtság esetén is küldi a rendszer e-mailben a figyelmeztetést.

Persze a szoftver csak figyelmeztet, ha azonban mi nem olvassuk el az e-mailt, vagy csak lusták vagyunk lépni, akkor betelhet a tárhely. Szerencsés esetben csak nem fogunk tudni feltölteni egy képet a következő blogbejegyzésünkhöz. Pechesebb esetben viszont lemaradhatunk egy fontos e-mailről, mert ha a tárhely betelik, akkor a nekünk küldött e-mailek is visszapattannak.

Túl kicsi adatbázis

A Public Health England a közelmúltban egy ilyen jellegű problémával szembesült. Az egészségügyi intézmény a laboroktól kapott teszteredményeket olyan CSV fájlok formájában kapta meg a világjárvány alatt, amik korlátlan hosszúságúak voltak.

Ezeket azonban olyan Excel táblázatba másolták, amelyek korlátozott hosszúságot képesek feldolgozni, vagy pedig az Office termékcsalád ezen programjával nyitották meg a fájlt. Bárhogyan is történt, a program levágta az 1 048 576. sor utáni bejegyzéseket. Az ezt követő pozitív Covid esetekről szóló bejegyzések nemes egyszerűséggel köddé váltak.

Érdemes ügyelni arra az egymással adatokat cserélő szervezeteknek, cégeknek, hogy limit nélküli legyen az adatátvitel, elkerülve a hasonló malőröket.

A csúcsra járatott processzor esete

Amennyiben egyidejűleg váratlanul sokan kezdik aktivizálni magukat az oldalunkon, akkor a cpanel szerverek limitálhatják egyes felhasználók tevékenységét. Ez történhet maximális folyamatok és entry processek száma vagy akár a lemezsebesség alapján is. Ilyenkor az ügyfelek egy 508-as vagy 503-as hibaüzenettel szembesülhetnek.

VPS előfizetés esetén abban az esetben, ha csúcsra járatjuk a processzormagot, akkor rendkívül lassan fog betöltődni a tartalom. Egy percet követően timeout következtében le is áll a kommunikáció. A valóságban persze ennyit senki sem vár.

Ha nem szeretnénk forgalmat veszíteni, akkor érdemes kikalkulálni, hány látogatóra számítunk egyszerre a csúcsidőszakban. Bölcs dolog erre ráhagyni néhány százalékot, majd kiszámolni, hogy az oldal futási sebességét figyelembe véve mi kell ahhoz, hogy ez a forgalom ki legyen szolgálva. Ez megtörténhet a kód átgondolásával, vagy akár nagyobb erőforrás beépítésével is.

Elfogyhat a RAM

Az oldalunk bizonyos felhasználószám esetében elérheti a rendelkezésre álló memória plafonját. Ilyenkor az OOM Killer eldönti, milyen folyamatot állít le. Jellemzően ez egy php folyamat lesz.

A VPS azért jó, mert ilyenkor gyorsan allokálni lehet plusz memóriát a szerverhez, így mindenki kiszolgálhatóvá válik.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár