Menü
Így lehet hosszú életű a mosógéped
2024.05.27.

A mosógépgyártók közül számos igen hosszú, évekre szóló garanciát kínál a mosógépeikre. Persze van, amelyik csak a készülék motorja kapcsán ilyen nagyvonalú, de egyáltalán nem számít ritkaságszámnak az, hogy a teljes berendezésre vonatkozzon öt év jótállás.

Ez azonban csak akkor érvényes, ha a gép rendeltetésszerűen van használva. A Pepita.hu kínálatában kapható mosógépek közül sok még azt követően is éveken át kifogástalanul működik, hogy lejár a garanciája. Ehhez azonban érdemes megfogadni néhány hasznos tippet a tisztításuk és karbantartásuk kapcsán.

Havi néhány perces törődés kifizetődő lehet

A mosógépek karbantartása nem túlságosan bonyolult, így még azok is könnyen elvégezhetik, akik nem műszaki beállítottságúak, korra és nemre való tekintet nélkül. Fontos, hogy mindig tartsuk tisztán a készüléket, és ezt semmi esetre se hanyagoljuk el.

Jobb, ha erre a lépésre megelőzésként tekintünk. Amikor már azt érezzük, hogy a mosógép nem úgy muzsikál, ahogy szokott, akkor általában már túl késő változtatni a szokásainkon a mosógép higiéniai állapota kapcsán. Mellesleg ha magát a mosógépet nem tartjuk tisztán, akkor előbb-utóbb ez a belepakolt ruhákon is meg fog látszani, hiszen egy szennyezett készüléktől aligha várhatjuk el, hogy tökéletesen megtisztítsa a ruhaneműket.

Az ajtó körüli tömítés külön figyelmet igényel

Általában a mosógépek ajtajának környékével kell kiemelten foglalkozni tisztasági szempontból. Különösen az elöltöltős mosógépekre igaz ez, de a felültöltős változatoknál sem szabad elhanyagolni a tömítések megtisztítását. Ellenkező esetben egy új készülék esetében is hamar arra figyelhetünk fel, hogy orrfacsaró bűz kezd áradni a tömítések irányából.

Mindössze arra van szükség, hogy használat után töröljük át a tömítéseket egy nedves ronggyal, majd ezt követően egy szárazzal is. Fontos az is, hogy hagyjuk kiszellőzni a mosógépet, máskülönben ez a mozdulatsor mit sem ér, a penész könnyen felütheti a fejét.

Tartsuk tisztán az adagolót is!

Hiába kerül rendszeresen mosószer az adagolóba, ez nem elég ahhoz, hogy tisztán tartsuk. Legalább havonta egyszer szánjuk rá magunkat arra, hogy ezt a területet is átsuvickoljuk. Ehhez használhatunk akár ecetet is. Az adagoló megtisztításához jó lehet egy rongy vagy egy kefe is.

Tisztítsuk meg a szűrőt is!

A mosógép szűrőjének megtisztítása ugyancsak lényeges. Ennek menetével kapcsolatban további információk találhatók az adott mosógép használati útmutatójában.

Ha kivesszük a szűrőt, akkor jó, ha van alatta egy rongy, máskülönben szétfolyhat a víz. Amikor már kint van, akkor könnyedén meg lehet tisztítani mindenféle szennyeződéstől, majd ha elöblítettük, vissza is tehetjük oda, ahová való.

Ne feledkezzünk meg a mosógép dobjáról sem!

Természetesen a mosógép dobját is érdemes időről időre kipucolni. Erre az a legjobb módszer, ha futtatunk olykor-olykor egy rövid programot üresen, ruhák nélkül. Célszerű ehhez a művelethez speciális mosógéptisztító szert alkalmazni.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár