Menü
Így növelhető a kerékpár teljesítménye a bowden cseréjével
2022.09.12.

Ha a kerékpározás során elkezdi érzékelni, hogy a fék vagy a váltó nem szuperál rendesen, akkor eljött az ideje egy alapos karbantartásnak. A nehézkes váltás a sebességfokozatok között, valamint a hosszúra nyúló féktávolság mind intő jelek.

A váltó csupán komfortbeli hiányosságokat okoz, de egy nem pontos fék még akár balesetveszélyes is lehet. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy mire kell figyelni a bowden háza táján, hogy a bicaj a maximálisat nyújtsa.

Alapból rossz a bowden hossza?

Valószínűleg ez lesz az első, amit szervizelni kell az újonnan vett cangán. A Kerékpárwebshop.eu bowden kínálatával a szerelésben is segítséget nyújt, hiszen minden szükséges eszköz és szerszám megtalálható náluk. 

Fontos tudni, hogy ez nem azért van, mert rossz minőségű lenne a bringa, vagy szét lett hajtva. Egészen prózai oka van, ami nem más, mint a tömeggyártás. Az üzletekbe kerülő bicajok 99%-nál ugyanaz a probléma, hogy nem megfelelő a bowden hossza. 

A gyártók az egyszerűség kedvéért előre levágott méretű bowdenházakkal dolgoznak. Ami azért lesz gond a későbbiekben, mert ahány típusú bicikliváz kapható és ahány méret, nagyjából annyi különböző bowdenházra is lenne igény. Ugyanis ez a fránya bowden, akkor érzi jól magát, ha maximum 5 mm-rel tér el az ideálistól. Ha ennél több vagy kevesebb “a játéka”, akkor szeszélyeskedni kezd.

Mikor kell a bowdent cserélni?

Hacsak nem manufaktúrában vagy egyedi rendelésre készítették a bringát, akkor a vásárlást követően akár azonnal. Ha a bowdenház vagy a szál sérült, törött, szintén rögtön cserélni kell. Emellett érdemes kijelölni a szervizelésre időszakokat, így elkerülhető, hogy a váltási problémák egyáltalán megjelenjenek.

Szerszámok a bowden cseréhez

Az hagyján, hogy a javítás pepecselős munka, még speciális szerszámokat is célszerű beszerezni, különben nem ér semmit a precizitás. Lássuk, mik legyenek kéznél a műhelyben!

  • Bowdenvágó fogó: Ezt nem lehet megspórolni. A csípő és harapófogó lapos vágásai nem tiszták, roncsolják a bowden végét. 
  • Kézi csiszoló: Ez a kis szerszám fogja szép egyenletesre csiszolni a bowden végét, ha türelmesen, lassan dolgozik vele. Ha gyorsan túl akar esni a dolgon, a bowden felmelegszik, és megvastagszik a műanyag burkolat, ami utána használhatatlan lesz.
  • Hegyes kés: A bowdenházban lévő tefloncsövet kell vele megnyitni, hogy a bowdenszál könnyebben belemehessen.

A tisztaság fél megoldás

A hanyatló teljesítményt nem feltétlenül a bowden törése vagy kiszőrösödése okozza. Az is elképzelhető, hogy egy sarasabb terep után olyan helyen ült meg a kosz, ami akadályozza az optimális működést. 

Ezért ha észreveszi, hogy a váltó vagy a fék nehezebben fog, akkor érdemes egy alapos tisztogatással kezdeni. Ha ezután sem múlik a probléma, akkor pedig jöhet akár a teljes bowdenezés. A komplett szettek, amik bowdeneket, bowden házat és tömített kupakokat is tartalmaznak, hosszabb használhatóságot ígérnek.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár