Menü
Ismerkedjünk meg a patchwork technikával! Tippek és trükkök kezdőknek
2022.05.13.

A patchwork, azaz a foltvarrás manapság egyre népszerűbb a kreatív hobbikat kedvelők körében. A különböző “dirib-darab” anyagokból ugyanis némi fantáziával és szorgalommal csodálatos egyedi takarók, szőnyegek, pokrócok és falidíszek készíthetőek.

A patchworkhöz ráadásul nem szükséges nagy varrási tapasztalat vagy drága felszerelés, így bárki belevághat, aki kedvet érez magában az alkotáshoz.

Milyen eszközökre lesz szükség?

A patchwork első számú kellékei természetesen a textilek. Ezekből minél többféle áll rendelkezésre, annál jobb. Daraboljuk fel bátran a régi, elnyűtt ágyneműket, pólókat, pulóvereket, plédeket!

Ezenfelül értelemszerűen szükség lesz tűre, cérnára, ollóra, biztostűre, esetleg szabócentire, jelölőkrétára, de ha igazán szeretnénk megkönnyíteni a dolgunkat, akkor beszerzünk egy jó minőségű vonalzót, vágólapot és görgős vágót is.

Ez utóbbiak a pontos méretezésben fognak nagyon sokat segíteni. Görgős vágókat a finnshop.hu webáruházban is találunk. Ezen eszközök legfőbb jellemzője, hogy a nyél végén egy forgópenge található, amivel könnyedén el tudjuk vágni a különféle textileket. Előnye abban rejlik, hogy nem gyűri fel az anyagot, mint ahogy egy olló tenné, így sokkal könnyebb vele pontosan vágni.

Persze ne szabad kézzel akarjunk egyenes vonalban haladni, hanem használjunk egy vonalzót segítségképp! Toljuk végig a pengét az anyagon, közben gyengéden, de határozottan nyomjuk neki a görgős vágót a vonalzónak, amit a másik kezünkkel stabilan tartunk! Így nyílegyenes lesz a textildarabok széle, és sokkal egyszerűbb lesz őket szépen összevarrni.

Egy megfelelő minőségű körkés akár évekig szolgálhatja az igényeinket, de ha a penge már nem a régi, akkor a Fiskars termékek esetében lehetőség van pótpenge vásárlására is.

Muszáj varrógépet használni a patchworkhöz?

Természetesen nem kötelező, de erősen ajánlott. A kézi varrás esetén ugyanis nagy rutin szükséges ahhoz, hogy az öltések szabályosak és egyformák legyenek. Bár elsőre könnyebbnek tűnik kézzel öltögetni, de egy varrógép használatának az elsajátítása sem akkora ördöngösség, mint hinnénk.

Ezek a készülékek ugyanis pont a kezdők (és a nagy mennyiségben varrók) munkáját hivatottak megkönnyíteni. Ha még sosem használtunk varrógépet, akkor eleinte gyakoroljunk selejtes anyagdarabokon, és ha már magabiztosan tudjuk kezelni, akkor elkezdhetjük a patchwork varrásokhoz is használni!

Milyen textileket használhatunk?

A patchworkben az a legfontosabb szabály, hogy nincs semmiféle megkötés! A kész mű állhat egyszínű, ám különböző árnyalatú darabokból, pompázhat a szivárvány minden színében vagy lehet például csak fekete és fehér is.

Használhatunk csak egyszínű, csak geometriai mintás, csak virágmotívumos anyagdarabokat, esetleg mindezeket vegyesen. Dolgozhatunk csupán pamuttal, de ha úgy tartja kedvünk, vegyíthetjük őket farmerral, szaténnal, flanellel is. Engedjük szabadjára a fantáziánkat, és alkossunk valami igazán egyedit!

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár