Menü
Két keréken az autópályán
2023.09.12.

Akár személygépkocsival, akár motorral indulunk útnak, az úti célunkhoz való leggyorsabb megérkezést az autópályák biztosítják. Motorral történő felhajtás esetén fokozottan kell ügyelnünk magunk és utazótársaink biztonságára, mert sok autós számára a motoros gyakorlatilag láthatatlan.

Az előkészületek 

Minden utazás előtt bizonyos előkészületek elvégzésére szükség van. Induláskor ellenőrizzük, hogy a motor műszaki állapota megfelelő-e! Mivel autópályára tervezünk felhajtani, nézzük meg az érinteni kívánt, fizetős utakat, és a büntetések elkerülése érdekében előre vásároljuk meg az útvonalra érvényes autópálya-matricát! A legjobb megoldás, ha az Autopalyamatrica.hu oldalon online, vagy mobil applikáció segítségével e-matricát vásárolunk, ami nemcsak praktikus, de elkerülhetjük vele a benzinkutakon történő sorban állást is. A motorosok a D1M kategóriába tartozó autópálya-matricák közül választhatnak.

A motoros állapota is fontos, nemcsak a motoré

Ügyeljünk arra, hogy ne csak gépünk, de mi magunk is készen álljunk az utazásra! Nyári hőségben könnyen kiszáradhatunk, ezért gondoskodnunk kell az elégséges folyadékbevitelről. Minél nagyobb motort használunk, annál fontosabb, hogy megfelelő fizikai erőnléttel rendelkezzünk. Indulás előtt a védőfelszerelés állapotát is fokozottan ellenőrizzük. A bukósisak, a mellény az egyetlen, ami segít megvédeni a motoros testét, ha valami rosszra fordulna az aszfalton. Ha magunk és a gépünk is megfelelő állapotban van az utazáshoz, pattanjunk nyeregbe!

Autópályára történő felhajtás után

Ha elindultunk, válasszuk meg a megfelelő sebességet. Ez nemcsak a KRESZ által megengedett sebességet jelenti, hanem az időjárás, a látási viszonyok, az úttest állapota és a forgalom által meghatározott optimális sebességet is. Sávváltás esetében jó előre jelezzük kitérési szándékunkat. Emellett kiemelten fontos, hogy megfelelő követési távolságot tartsunk. Amennyiben előttünk bármely okból valaki hirtelen fékezésbe kezd, a helyesen megválasztott követési távolság választ el minket a motorral történő bukástól.

Pár jó tanács az autósoknak

Autósként az autópályán nagy sebességgel hajtva úgy érzékelhetjük, hogy a motorosok egy szempillantás alatt tűnnek fel a semmiből a hátunk mögött, majd ugyanilyen gyorsan tűnnek el előttünk a látóhatáron. A legnagyobb veszély, hogy a motorosok könnyen kerülhetnek az autósok által nem belátható vakfoltokba. Autósokra is igaz, hogy nagyon kell figyelni a sávváltáskor. Kanyarban pedig soha ne váltsunk sávot, mert a dőlésszög miatt a motorral közlekedők kevésbé észrevehetőek. 

Általános szabályként a három legfontosabb tanács a következő:

  • Válasszunk a körülményekhez illő, megfelelő sebességet!
  • Használjuk mindig a tükröket!
  • Ügyeljünk a kellő követési távolság megtartására!

Végezetül ne felejtsük el, hogy akár motorral, akár autóval használjuk az autópályát, mindenkit épségben hazavárnak. Ügyeljünk ezért egymás biztonságára!

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár