Menü
Komód, a valódi kényelem
2023.05.10.

Mikor a lakberendezési tárgyakról, berendezési elemekről beszélünk, nem csak az egyes stílusokról, hanem az egyes elemek funkcionalitásáról is nagyon sok szó esik. Ez nem véletlen, hiszen mindig is a fejlődés fontos mozgatórugója volt, hogy mit mire lehet használni.

Nincs ez másképp ma sem. Ha lakberendezés, akkor kényelem, és ha kényelem, akkor pedig komód. Ezt jelenti ugyanis a francia “commode” szó.

Dizájnos, praktikus és nagyon szerethető

Ha egy olyan bútordarabra vágysz, ami egyszerre stílusos és nagyon praktikus is, akkor a legjobb, ha felkeresed a butorpiac.hu kétajtós komód kínálatát, ahol igazán sokféle modellt találhatsz.

Ez az a berendezési tárgy, amely ötvözi a kényelmet és a praktikumot. Nem csak a szekrényrészébe lehet rengeteg holmit elpakolni, s ezzel biztosítani a rendezettséget az adott térben, hanem a felső részén lévő fiókokba is mindenféle apró-cseprő elem belefér. És akkor még a teteje is ott van, ami dekorelemeknek és rengeteg egyéb dolognak is kiváló alap! Ma már szinte kihagyhatatlan bútordarab.

Kasztni, sublót vagy komód?

A komód nem modern találmány, hozzávetőlegesen négyszáz éves történelemre tekinthet vissza. Az első darabokról a XV. századból vannak feljegyzések. Abban a korban lett csak az embereknek több ruhája, mert azt megelőzően elég sokáig tartott egy-egy ruha elkészítése.

Akkoriban még nem volt varrógép és tömegtermelés, csak kézi szövés-fonás és kézi ruhakészítés. Éppen emiatt is a középkori embereknek csak egy-két váltás ruhája volt. Ezek tárolásához pedig nem kellett sok hely, elég volt hozzá a “láda”.

A helyzet azonban megváltozott, amikor a tehetősebbeknek már több ruhája gyűlt föl. Megjelentek a fiókos tárolók, az ősi komódfajták. Először az egyházi személyeknél és a paplakokban, majd egyre több más házban is - egyre gyakrabban.

A komód használata Angliából indult, majd francia földön át jutott el sok más területre, de a mi hazánkba csak a XVIII. században került. A paraszti világ német-osztrák iparosok által ismerte meg, és főleg kasztninak vagy sublótnak hívta.

Elmondhatatlanul sokoldalú

A kezdetekkor elsősorban az értékesebb ruhadarabokat tárolták a komódban, és még napjainkban is sokan főképpen erre használják. A mai modern darabok már nem csak fiókokkal készülnek, hanem a praktikus és kényelmesen kezelhető szekrényajtós változatban is.

Remekül el lehet ide pakolni az ágyneműket, de akár a lábbeliket is. Ám nem csak a magánháztartásokban ismerik e bútordarab sokoldalúságát. Az üzleti életben, irodákban is előszeretettel használják, iratokat raknak bele, mert itt nagyobb biztonságban tárolhatják.

Nagyon sok helyiségben remek szolgálatot tesz egy kétajtós komód. A nappali klasszikus berendezési tárgya, de nagyon jól ki lehet használni az általa kínált praktikumot az előszobában, vagy akár a fürdőszobában is. Ide azonban nedvességtűrő modell beszerzése ajánlott.

A komód nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár