Menü
Mennyire fontos a kapcsolatrendszer az álláskeresés során?
2024.04.30.

Egy komolyabb karrier esetén az aktuális állás elvesztése gyakran hagy maga után űrt és kétségbeesést. Ezzel sokszor nehezebb megbirkózni, mint egy pályakezdőnek. Itt nem egy szimpla újra elhelyezkedésről beszélünk, mivel a következő állomásnak rengeteg szempontnak kell megfelelnie.

Hogyan előzhetjük meg a legtöbb problémát?

A CV Shark szolgáltatásai segítségével nagy lépést tehetünk afelé, hogy ezt és az ehhez hasonló szituációkat gördülékenyen vegyük, sőt, akár még az előnyünkre is fordíthatjuk azt. A bevezetőben említett példát folytatva, ha egy felfelé ívelő karrierutat járunk be éppen, de valamilyen okból váltani kényszerülünk, az új pozíció felé további elvárásokat is támasztanunk kell. Ezek közé tartozik az, hogy a karrierívünket nem töri meg, azaz nem jelent visszalépést az előzőhöz képest.

Jövőbeli perspektívával is jelentkeznie kell, nem egy zsákutcába akarjuk navigálni a karrierünket. Továbbá arra is oda kell figyelni, hogy az új pozíció is lehetővé tegye a korábban megszokott életszínvonal fenntartását. Mindehhez egy nagyon átgondolt álláskeresési stratégiára, megfelelő pályázati anyagra, “személyes márkára”, kiemelkedő interjúzási képességekre van szükség, amihez még egy kiterjedt szakmai kapcsolatrendszer sem árt.

Utóbbiról gyakran megfeledkeznek az álláskeresők, a szakemberek, pedig számtalan helyzetben jöhet nagyon jól az, ha egy adott problémához azonnal tudunk valakit, aki képes nekünk segíteni. Szenior specialistáknak is erősen ajánlott odafigyelni erre a területre, amit egyébként nagyon egyszerű fejleszteni, csupán be kell építeni a mindennapjainkba, a szakmai életünkbe a különböző módszereket.

A kapcsolati háló kiterjesztése

Erre általában pont akkor van lehetőségünk, amikor éppen nem keresünk új állást, hanem van egy pozíciónk, amiben dolgozunk. Számos módszer közül lehet válogatni ahhoz, hogy szélesíteni tudjuk a szakmai kapcsolatrendszerünk. Van olyan, amit otthonról is egyszerűen el tudunk végezni. Ezek közé tartozik például az, ha különböző online platformon belépünk szakmai csoportokba. LinkedInen is érdemes aktívan jelen lenni.

Az offline lehetőségek közé tartoznak az előadások, konferenciák és meetupok. A networking szerves része minden profi szakember életének. Fontos, hogy ezt még azelőtt kell elkezdeni, mielőtt az álláskeresésbe belekezdünk, vagy abba a helyzetbe kerülünk, hogy muszáj váltani.

Fejvadászok és az interjúzás

Ha valakinek megvan a saját pozíciója, akkor ezt a kettőt általában reflexszerűen visszautasítja. Pedig interjúkra még akkor is érdemes elmenni, ha amúgy nem keresünk másik lehetőséget. Ezzel megmarad rutinunk és megtapasztaljuk, milyen elvárások vannak jelenleg a piacon. A fejvadászokkal is ajánlott megtartani a kapcsolatot, mivel sosem tudhatjuk mikor jöhet jól egy offer.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár