Menü
Mi a különbség a madáritató és a -fürdető között?
2022.01.12.

Vajon a madaraknak is van vízigénye? Aki már látott galambot a tócsából inni, az jól tudhatja, hogy mind a szabadon élő, mind pedig a ketrecben tartott madarak egyaránt fogyasztanak vizet.

De vajon fürödni is szeretnek ezek a szárnyasok? Na és melyiket hol teszik? Ismerjük meg a madáritató és a -fürdető közti főbb különbségeket!

Beltéri madarak

Napjaink nagy előnye a madártartók szempontjából, hogy nincs korlátozás azzal kapcsolatban, hogy ki és milyen madarat tarthat az otthonában. Persze vannak ide vonatkozó szabályok, amiket fontos betartani, de ezek jellemzően az egzotikus madarak életére vannak hatással. Tehát akár papagájt tartanánk, akár kanárit, a lényeg, hogy vannak alapvető tartozékok, amik nélkül nem érdemes belekezdeni az állattartásba. Ilyen persze a kalitka, az etető és az itató, valamint néhány játék, amivel szívesen tölti az idejét csőrös barátunk.

A kalitka mérete minden esetben a madár paramétereitől és igényeitől függ, hiszen nem szabad a kiskori méretei szerint vásárolni, hanem mindig a kifejlett példánnyal kell számolni. Éppen ezért a nagyobb kalitka csak jó megoldás lehet.

Itatók tekintetében már nem ennyire bőséges a választék, hiszen alapvetően mind egy elven működik. A madáritatók 90%-a a kalitka oldalára rögzíthető, ami mellé csak oda kell repülnie a madárnak és inni belőle. Mivel pont akkora az itatórésze, hogy a csőre kényelmesen beférjen, így nem kell attól tartani, hogy rövid időn belül medencés buli lesz, annyit fognak pancsolni. Ennél is a legfontosabb dolog, hogy minden nap friss vizet tegyünk a szányes elé, hiszen senki nem szereti a poshadt vizet. Sőt, egy jó minőségű madáritató, mint amilyen a Ferplast univerzális önitató, sokáig hű társunk marad, és nem mellesleg nem tartalmaz mérgező anyagot, így szabadon rágcsálhatja a tollas barátunk.

Könnyen beszerezheted a minőségi itatókat a Kedvence.hu webáruházból, ha még hiányzik a készletedből.Kültéri madarak

Talán mondanunk sem kell, hogy a beltéri madarak és kültéri társaik között óriási a különbség minden tekintetben. Egyrészt máshonnan szerzik a táplálékot, az italt, de ettől függetlenül a szabadban élő egyedek is igénylik a gondoskodást. Egy madáretető és -fürdető remek választás, de persze ez sem mindegy, hogy milyen. A madáretetőbe érdemes olyan magvakkal kedveskedni a szárnyasoknak, amiket mind szívesen fogyasztanak, és télen is nagy hasznukat veszik.

Kültéren a legjobb választás egy madárfürdető, aminek fontos paraméterei a mélysége, az anyaga és persze az elhelyezkedése. Fontos, hogy ne legyen mélyebb, mint amibe a madár lába még leér - ez általában 5-7 centiméter -, mert ha nagyobb annál, és a szárnyas megcsúszik, akkor akár bele is fulladhat.

Külön kell választani a madáritatót, mivel ebben az esetben olyan tálra van szükség, amibe a madár nem tud belelépni. Ez főként az ürülékkel való szennyezés elkerülése miatt fontos. Ha ez megtörténik, biztosan nem fog inni belőle a későbbiekben.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár