Menü
Mi az a digitális lábnyom, és hogyan csökkenthető?
2023.08.28.

Az ember ma már nemcsak klasszikus, hanem digitális lábnyomot is hagy maga után. Ez utóbbi viszont akár még veszélyes is lehet, ha nem figyelünk oda, hogy mi marad utánunk. Épp ezért érdemes róla beszélni, és persze megnézni azt is, hogy miként lehetne csökkenteni.

A digitális lábnyom igazából láthatatlan

Míg pár évtizeddel ezelőtt nem láttuk mi lesz belőle, ma már eljutottunk odáig, hogy gyakorlatilag bármelyik számítógép segítségével elérhetjük az internetet. Kell hozzá egy előfizetés a szolgáltatásra, és már akár vezeték nélküli kapcsolattal is rácsatlakozhatunk a világhálóra. Még csak a legújabb eszközökre sincs szükségünk. Elég hozzá egy megbízhatóan működő PC Aréna kínálatából beszerzett használt laptop, és már akár a kerti medencénk partjáról is internetezhetünk a nyári napsütésben.

Az internet megjelenése és elterjedése azonban nemcsak azt jelenti, hogy bárhonnan bármikor és bármit elérhetünk, hanem vannak ennek bizony árnyoldalai is. A technológia fejlődése azt is magával hozta, hogy ma már akármit megtudhatunk az internet segítségével, de egyúttal egyre több információt osztunk meg magunkról, melyeket gyűjtenek a különböző cégek, oldalak.

Ez a folyamat látványosan felgyorsult a közösségi média oldalak megjelenésével. Ott ugyanis már jellemzően olyan információkat is közlünk nyilvánosan, amit egyébként nem tennénk, csak a szűk baráti körünkkel. És bár napjainkban egyre többen használják tudatosan ezeket a felületeket, még mindig sok információt adunk ki magunkról. Ezeket az információkat összegyűjtik, melyekhez, ha illetéktelenek hozzáférnek, annak negatív következményei lehetnek. Épp ezért fontos, hogy odafigyeljünk mi marad utánunk az interneten, azaz nem mindegy milyen a digitális lábnyomunk!

Mi a helyzet a gyerekekkel?

Bár nekünk felnőtteknek már talán van annyi digitális tudásunk és tapasztalatunk, hogy jobban odafigyelünk mindenre, amit online csinálunk, egy gyermeknél ez nincs meg. Ezért is lényeges, hogy foglalkozzunk velük, felhívjuk arra a figyelmüket (még mielőtt használják az internetet), hogy milyen veszélyekkel találkozhatnak.

Érdemes családi körben is átbeszélni, hogy mit szabad posztolni a közösségi médiában, hogy milyen adatokat adhatunk meg, amikor feliratkozunk valahova. Miként lehet biztonságosan böngészni az interneten. Arra figyeljünk, hogy ezeket többször is átvegyük a gyermekkel. 

Hogy lehet csökkenteni a digitális lábnyomot?

A legegyszerűbb, ha arra törekszünk, hogy az interneten minél kevesebb adatot adjunk ki magunkról. 

Pár tipp:

  • Állítsuk privátra a közösségi média profilunkat
  • Amikor csak tehetjük, használjuk böngészésnél az inkognitó módot
  • Csak megbízható webáruházakból rendeljünk
  • A különböző platformokon használjunk eltérő jelszavakat
  • Alkalmazzunk a számítógépünkön vírusirtó szoftvereket, melyek az internet használatát is biztonságosabbá teszik

Figyeljünk a saját és gyermekeink adataira!

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár